onsdag 15 juli 2020

Grattis Inigo!

Inigo Jones
15 juli 1573 – 21 juni 1652
målning av William Hogarth

Inigo var redan på sin tid en välkänd man — både som arkitekt och målande konstnär.
The Queens House in Greenwich designed 
by Inigo Jones (copyright Anthony Blagg)


Drawing of a Lady Masquer; Also a fiery spirit 
from Thomas Campion's The Lord's Masque 
performed alongside The Tempest in 1613 

 Jag var nog 12 eller tretton år när jag läste Phyllis Matthewmans fyra böcker om Peter (Petronella) och hennes hund Mr Jones.  Jag har skrivit om Phyllis tidigare, och de trevliga biverkningar hennes böcker hade. Men då skrev jag bara om en utflykt som Peter och hennes vänner gjorde, inte om det som var huvudmotivet i boken "Thanks to Mr. Jones" ("Mr. Jones gör ett fynd"). Det var nu som jag lärde mig vad ett maskspel var och vem Inigo Jones var. Vem han var, blev jag tvungen att slå upp för det förutsattes att man kände till honom. 
Som i så många ungdomsböcker från den tiden bodde huvudpersonen i en herrgårdsliknade byggnad, med diverse ekonomibyggnader på egendomen — och så den klassiska vinden, där man kan göra fynd. Och fynd gjorde mr Jones och Peters vänner, ett antal kulisser som Inigo Jones gjort till några maskspel.
Det har alltid varit vanligt att författare smugit in allmänbildning i barn och ungdomsböcker, och med risk för att bli tjatig så upprepar jag att jag gillar det!
2 kommentarer:

 1. Mr. Jones låter så bekant, men jag har lite svårt att placera det. De böckerna jag tänker på var nog internatskoleböcker, grottor och en kidnapping. Men mer minns jag inte, ska leta på vinden där finns några kartonger med böcker som jag inte gått igenom.Och jag tycker precis som dej att det är bra om böckerna har biverkan, om det är gjort på rätt sätt.

  Blogger påstår att jag skriver in fel adress!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitte,
   Du tänker nog på samma böcker som jag skriver om. Varannan bok om Petronella, och hennes jycke, utspelar sig på ett skollov, och varannan på internatskolan. Och ja, det finns en del biljakter och skummisar med. Dessa märkliga barn som alltid hittade ett problem att lösa - det har tack och lov aldrig hänt mig!
   Margaretha

   Radera