fredag 3 juli 2020

Grattis Maria!

3 juli 1796- 27 december 1863

Maria var en av de många konstnärinnor, som vi inte vet så mycket om i dag.
Hur hon tillbragte sin första 49 år hittar jag inte något om, men 1845 flyttade hon hem till sin äldre syster Harriet och hennes man.  Där tog hon över skötseln av hemmet och de nio barnen — Harriet som nu var döende i lungsot, och helt utmattade efter 14 barnsängar, dog efter två år.
Maria tycks ha haft en klok mor, som efter att i ett tidigare äktenskap lärt sig att mannen har all laglig rätt till till både egendom och pengar om han behagar ge sig av, skrev ett äktenskapsförord när hon gifte sig för tredje gången. Det visade sig vara ett klokt steg eftersom även den tredje maken  tog sin älskarinna och försvann.
Så när nu Maria stod i begrepp att gifta sig med sin svåger så såg även hon till att skriva ett äktenskapsförord.
Maken John, var en mycket naturkunnig präst, som tog med Maria på exkursioner i skog och mark. Hon tecknade vad hon såg, och genom John lärde hon känna John James Audubon, som förstod hur talangfull hon var, vilket ledde till att hon blev en av hans assistenter, som målade bakgrunden på hans planscher. Det finns som sagt inte mycket skrivet om Maria, och i wikipediaartikeln finns det motsägelsefulla uppgifter som jag här bara har hoppat över — men det innebär förmodligen att jag kommit med faktafel.

2 kommentarer:

 1. Hon jobbade åt John James Birds in America Audubon! Undrar om hon fick ett exemplar av boken. Jag hoppas verkligen det. En av världens värdefullaste böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Man kan ju alltid hoppas.
   Det är verkligen inte någon behändig lite guide att ha med sig ut när man skådar fåglar. Jag har en nyutåva av den - måste nästan ha en skottkärra för att frakta den från bokhyllan till ett rejält bord. Men fin är den!
   Margaretha

   Radera