söndag 5 juli 2020

I dag för 74 år sedan

lanserade  Louis Réard — en före detta bilingenjör , som sedan han tagit över sin mors affär för damunderkläder kallade sig designer — bikinin. Det var långt ifrån den första tvådelade baddräkten, men han lyckades pricka in rätt tidpunkt, och succén var ett faktum, även om det fanns ställen där den förbjöds.
Female Figure, omk. 1945
okänd konstnär

Tygåtgången var minimal, det behövdes bara drygt 75 cm tyg för att sy en bikini (på vilken bredd tyget låg, sägs inget).
På nätet finns hur mycket som helst att läsa om både den här, och andra bikiniar — bland annat här
Bara 39 år tidigare hade Annette Kellerman blivit arresterad när en bar en figurnära baddräkt på en badstrand i Boston, eftersom den ansågs för vågad.

simmerskan Annette Kellerman i 
baddräkten hon själv designat.

Vill du läsa om baddräktens historia hittar du " Women's Bathing and Swimming Costume in the United States", av Claudia B. Kidwell hos Gutenberg.
Där visas den här baddräkten.
Bathing dress, c. 1855. (Courtesy of Philadelphia Museum of Art. Photograph by A. J. Wyatt, staff photographer.) The red, tan, and blue-green checked bathing dress is jauntily trimmed with crimson braid edging the collar, belt, and wrist and ankle bands.

Så mycket kläder hade jag inte ens på mig när jag simmade klädsim för kandidaten, en gång för länge sedan.  

10 kommentarer:

 1. Bikini har jag aldrig haft, det känns inte bra att behöva dra in magen hela tiden, och ändå putar magen.
  Men kul att läsa om, och glad att jag aldrig behövt klä mig i klänning med pantalonger, bara för att få bada!

  Var det inte Lasse Lönndahl som sjöng den här sången på svenska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eva,
   Nej jag har inte heller nyttjat bikini, av samma skäl som du anger - däremot badar jag gärna i födelsedagskostymen när jag är på ön. Kommer någon förbi då, får de skylla sig själva!
   Det måste ha varit fasansfullt tungt och otympligt att simma med alla dessa kläder på. Kanske simmade man inte så mycket, utan plaskade bara i strandkanten...
   Ja, jag har också för mig att Lasse L. sjöng "itsy bitsy".
   Margaretha

   Radera
 2. Klädsim! Det minns jag mycket väl och tycker så här i efterhand att det var en mycket nyttigt inslag i simundervisningen. Jag insåg redan efter några meter att om man skulle råka ramla i plurret med kläderna på lönar det sig att snabbt få av sig så mycket som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. karin,
   Jag har för mig att man var tvungen att simma en bra bit - vi simmade ett visst antal var runt en vassrugge i Dalälven - innan man fick klä av sig på slutet.
   Men visst är det bra att ha provat på - kan man simma är det lätt att överskatta sin förmåga. Skulle jag drulla i på öppet vatten, där temperaturen inte är alltför tillmötesgående, så vill det nog till att någon är där och fiskar upp mig. Ändå har jag simmat mycket i mina da'r.
   Margaretha

   Radera
 3. ... ett mycket nyttigt ...

  SvaraRadera
 4. ett visst antal varv, var det meningen att det skulle stå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att vi också var tvungna att simma en bra bit och det var så jag upptäckte hur tungt det är att simma med kläderna på. Minns fortfarande den där hindersamma tyngden och känslan av att vara insnärjd.

   Radera
  2. Karin,
   Ja, och om det är jobbigt när man gör det frivilligt, så tror jag inte att man till fullo kan föreställa sig hur det skulle vara en blåsig novemberdag.
   M

   Radera
 5. finns fina burkini-baddräkter, passar oss tanter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hannele,
   Har bara sett dem på bild, men eftersom jag blivit tvungen att ge upp badandet, så har nya badräktsköp inte blivit aktuellt.
   Margaretha

   Radera