fredag 6 mars 2020

Mina nya brallor

som väckte en gammal fråga.

För en tid sedan hittade jag ett två meter illskärt manchestertygstycke i mina gömmor. Jag kan inte förstå varifrån det kommer för är det en färg jag tycker sämre om än gredelint så är det skärt. Men att slänga något som går att använda, varde mig fjärran. Det blev ett par långbyxor, ity jag behövde sådana, och de blev precis så hiskeliga, sköna och varma som jag tänkt mig. 
 

 Odalisque rougen 

Så nu har jag bosatt mig i dem. Inte oväntat så kom uttrycket "wouldn't be caught dead in them" för mig under min promenad. Jag har i många år funderat över varför man säger så — när jag är död så spelar det väl ingen roll vad jag har på mig. Det är här och nu i levande livet som det skulle kunna vara pinsamt eller möjligtvis skämligt att bli sedd i något så fult.  


Fast med tanke på hur jag går klädd på somrarna i fars gamla trädgårdsbyxor, nu lappade lite varstans, (och nu ännu mer än på bilden) så tror jag knappast att någon blir förvånad över att se mig i de här clownbyxorna — möjligtvis förvånade över att de ser så fräscha och hela ut.


Vid en sväng på nätet inser jag att ingen annan heller vet med säkerhet varifrån uttrycket stammar, och när det uppstod. Många förklarar vad det betyder, som om det vore svårt att förstå, på ett par ställen ser jag att det är fler än jag som tycker att det inte spelar någon roll hur man ser ut sedan man lämnat detta jordiska. Hos "The Phrase Finder" läser jag: "As a slangy metaphor, caught dead, found dead, and seen dead (wearing something like that, and similar expressions) makes its appearance near the beginning of the 20th century, according to the Oxford English Dictionary. It means, of course, "Even if I were dead I wouldn't let anyone see me wearing that hat." The illogic behind this is part of the charm--it demonstrates the extremity of the feeling being expressed, as well as lending a touch of the picturesque. Don't you think the idea of dead people refusing to be seen, for instance, in the company of so-and-so is picturesque?"
Och här får jag ju också en tidsangivelse. 

Behöver jag påpeka att jag sällan går med bar överkropp, men byxorna på bilden är av ungefär samma snitt som mina, fast de har en mycket snyggare färg.

Brallor är förmodligan knoparmoj.

6 kommentarer:

 1. Jag gillar rosa, så de här brallorna låter som något jag skulle vilja ha. Men jag kan inte sy, fast jag önskar att jag kunde sy mina egna kläder.

  Det där uttrycket har jag aldrig hört men jag vill nog se snygg ut när jag har dött också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaja,
   Jag garanterar att du skulle kunna sy den här enkla sortens byxor, modell pyjamasbyxor. Men jag kan tänka mig att du liksom jag inte gillar att sy, och det är en helt annan femma.
   Att alltid vara beredd på att dö (bli sedd död) känns väldigt jobbigt - tänk dig att alltid vara proper & fräsch, med välsittande kläder. Hua!
   Margaretha

   Radera
 2. Kan vi inte få se en bild av de hiskliga brallorna!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bettan,
   Det är svårt utan kamera!
   Margaretha

   Radera
 3. Har du fortfarande ingen kamer! Du som tar så fina bilder jag kan inte tänka mig dig utan kamera!
  kramiz
  Ellen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ellen,
   Du behöver inte tänka dig något - bara konstatera fakta!
   Margaretha

   Radera