tisdag 17 mars 2020

Färdigformat omslag för brev o.d

 The Letter Writer 

Jag undrar om tillverkningen av vanliga små kuvert har minskat, nu när vi inte skickar brev till varandra. Jag undrar också varför hon ser så skälmsk ut  flickan på bilden alltså  var hon kär i konstnären?

The first envelopes with gummed flaps were produced in 1844. In Britain, they were not immediately popular because it was thought to be a serious insult to send a person's saliva to someone else.
Som att spotta på någon alltså. Ja, så kan man ju också se det. Egentligen är ju sigill mycket trevligare, det har ju dessutom den fördelen att det är svårare att bryta, utan att det syns, än att ånga upp ett gummerat kuvert.

kuvert (franska couvert, av couvrir ’täcka’, ’skydda’), omslag till brev, i modern tid vanligtvis av papper.  Som världens äldsta kuvert räknas kilskrifttavlornas lerhöljen i Främre Orienten från ca 3200 f.Kr. När papperet infördes under medeltiden användes en del av det oskrivna pappersarket efter hopvikning som skydd för brevinnehållet. Vid det franska hovet på 1600-talet infördes en enkel form av kuvert, som veks för hand och förseglades med sigill.  De första kommersiella kuverten tillverkades på 1820-talet av en brittisk bok- och pappershandlare, F.K. Brewer i Brighton. Det brittiska postverket gav 1840 ut ett dekorerat frankokuvert, det s.k. Mulreadykuvertet, med betalt porto. Det första frankokuvertet i Norden utkom i Finland 1845.  Först på 1870-talet började fabrikstillverkade kuvert få större spridning i Sverige; frankokuvert förekom 1872–1966. De första fönsterkuverten kom i början av 1900-talet. En maskin som automatiskt tillslöt fax i genomskinliga kuvert introducerades 1992 av Posten i Sverige.

Att kuvert kan avse, tallrikar och bestick, liksom att det finns kuvertbröd hade jag kläm på.
kuvert, (franska couvert, av couvrir ’täcka’, ’skydda’) ursprungligen detsamma som biläggare; numera benämning på den uppsättning tallrikar med bestick, glas och servett som behövs för en persons måltid.

Men att den här sortens stolar med flätad sits kallas för kuvertstol hade jag ingen aning om. Men det är ju logiskt.

Vinsent Van Gogh's Chair

Flätade halmsitsar är kända sedan förhistorisk tid och förekom i dansk och sydsvensk bondemiljö ännu vid slutet av 1800-talet. Kuvertflätning med sjögräs eller snören har tagits upp av 1900-talets möbelindustri, i Sverige främst av Gemla Möbler AB.

 envelope a flat paper cover or wrapper: Put the letter into an envelope. Not to be confused with:envelop – to wrap around; enfold; hide; enclose: Envelop the area with high walls.
Usage Note: Some people dislike the pronunciation (ŏn′və-lōp′), arguing that it is pretentious for being pseudo-Frenchand that it is unnecessary, since there is a perfectly acceptable Anglicized pronunciation, (ĕn′və-lōp′). But the pronunciation with (ŏn) is gaining in acceptability: in our 1992 survey, 30 percent of the Usage Panel used it exclusively, and another 9 percent used it occasionally; by 2011, 46 percent selected it as their preferred pronunciation. Both forms should be considered standard.


Gauguin's Armchair

Jag kände inte heller historien bakom de båda stolarna som van Gogh målade 1888.

Haiku- Envelope

Begins with E 
And ends with E but elopes 
With only one letter 
               Deepak Kumar Pattanayak

Spring
Leonard Francis G. Kingshott

Jag skall ha lack också och papper och kuvert. Vi välja bland de olika  sorterna, och jag blir en aning nervös, då jag känner hans ögon vila på mig. Slutligen bestämmer jag mig för vitt papper och kuvert  fodrade med blått. Det är mycket fint, och icke  utan en viss oro för min ganska magra kassa betalar jag alltsammans
                                               ur Tony växer upp (1922)
                                                 av Agnes von Krusenstjerna

6 kommentarer:

 1. läser Emily Dickinsons brev i bokformat

  SvaraRadera
 2. Hannele,
  Brev från svunna tider är alltid intressanta (om de inte var skrivna av egotrippade kända gubbar som avsåg/hoppades att deras brevväxling skulle publiceras), och Emilys liv var ju rätt annorlunda.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Det var så roligt på den tiden jag fick brev från dig med sigill på baksidan. Det var länge sedan!
  Att jag vet att det kallas kuvertstolar är för att när vi bodde i Stockholm var det en man som flätade om sitsarna på två av våra stolar. Tror han bodde i Älvsjö, men han var gammal redan då.
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flette-Mette,
   Ja, det måste ha varit m y c k e t länge sedan!
   Både med brev och stol..
   Och nu står mina sigill bara och samlar damm.
   Margaretha

   Radera
 4. jag gillar haikun.
  Visste inte att gummerade kuvert funnits så länge.

  just nu ser det ut som jag fastnat i Indiana, skulle ha rest vidare i går, men det blev komplicerat. nu väntar jag att en kusin ska köra mig österut.
  love,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Oj, det verkar besvärligt. Hör av släkt och vänner att läget är besvärligt i somliga stater. Hoppas det ordnar sig!
   Ja, haikun är fin, kanske skulle försöka sig på sådana nån gång.
   Margaretha

   Radera