tisdag 31 mars 2020

John Theodora

En alldeles för spännande bild för att inte ta reda på mer om personen — i synnerhet som jag upptäckte att hen bar både ett mans- och ett kvinnonamn.


Det finns en hel del skrivit om henne, för det är en kvinna, det mesta från tidigt 1800-tal, ibland går uppgifterna isär om denna Chevalier John Theodora De Verdion, som hon kallade sig. Men det tycks vara klart att hon föddes i Leipzig 1744 och dog den 15 juli 1802 i London. På ett ställe sägs det att hennes far var en arkitekt vid namn Grahn, en man som ritade flera ståtliga byggnader i Berlin, bland annat St. Peterskyrkan, (som jag inte hittar på nätet).
I en annan bok uppges att hennes far, prins Henry, var bror till Fredrik II av Preussen (Fredrik den store). Vem som än var hennes far, var det känt att hon växte upp i en högre stånds familj, och rörde sig, och klädde sig därefter.
Hon var bildad och talade, förutom sitt modersmål, italienska, franska och italienska. Hur, när och varför hon kom att bosätta sig i London är det ingen som med säkerhet kan säga, men man vet att det var i samband med den flytten som hon började gå klädd i manskläder. 
 In her exterior, she was extremely grotesque, wearing a bag wig, a large cocked hat, three or four folio books under one arm, and an umbrella under the other, her pockets completely filled with small volumes, and a stick in her right hand.
Så beskrivs hon, och undrar även du vad en bag-wig är så hittade jag följande beskrivning på nätet:
wig with the back hair encased in a small silk sack, worn in the 18th century.
John Theodora försörjde sig genom att ge lektioner i språk och sälja böcker. Böcker som hon inhandlade på auktioner, ofta i stora mängder — vagnslaster — och sedan sålde vidare. Londons bokhandlare hade stor respekt för hennes kunnande och både rådfrågade, och köpte böcker av henne.
Det var väl känt att hon hade en olycklig svaghet för starka drycker, på ett ställe får jag veta att det var det som ändade hennes liv, när hon föll utför en trappa, och strax därefter dog av vattusot. En annan källa uppger att bröstcancer var hennes dödsorsak. Vid sin död hade hon varit bosatt bortåt 30 år i London.

8 kommentarer:

 1. Otroligt spännande människoöden du hittar och skriver om. Ja, inte bara John Theodora...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viola,
   Det finns ju så otroligt mycket på nätet att grotta ned sig i.
   Det är lätt att försumma hus, hem och vänner när man hittar något intressant.
   Margaretha

   Radera
 2. Svar
  1. Hannele,
   Ja, det finns mer intressant på nätet än man skulle hinna med under en livstid i karantän.
   Margaretha

   Radera
 3. En något yvigare personlighet än en av våra motsvarigheter, "lilla fröken herrn" Andreas Therese Bruce! Intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   John Theodora tog kanske ut svängarna mer, men det verkar som hen, liksom Andreas Therese var accepterade som de var. Ändå tror jag inte att någon av dem hade det lätt.
   Margaretha

   Radera
 4. Festligt - och att hon väckte så mycket uppmärksamhet att hennes namn "gick till historien"! Händer ju inte alltid med kvinnor, även de intressantaste av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   Kanske fick hon den uppmärksamheten, och acceptansen, på grund av sin stamtavla - och det förefaller som hon även i London umgicks i "fina" kretsar. Det hjälpte säkert.
   Margaretha

   Radera