fredag 8 november 2019

Dagens namn

är Vendela. Någon Vendela känner jag inte jag kommer genast att tänka på en litterär Vendla.

Ja, vi kanske skulle ta och presentera oss. Kalle Klint heter jag, fast alla kallar mig för Kalle Korint, och det får ni också göra. Gumman min heter Vendla, och vi är hemma i Mistermåla.


Kommer ni ihåg Kalle Korint och hans gumma Vendla? Paret som barnen Larsson träffar under sin seglats, och som vi kan läsa om i Edith Unnerstads "Nu seglar Pip-Larssons".
Naturligtvis blir jag tvungen att plocka fram boken, en bok jag fick av en gammelmoster när jag var elva år. Så tacksam jag är för alla böcker där givaren skrivit på titelbladet— både mina egna och i dem jag ärvt — det är roligt att öppna "Digte af Henrik Ibsen" och se att min morfars mor fick boken på julafton 1879. Det framgår inte av vem hon fick den, men jag kan tänka mig att hon fick den av sin make.
"Uffe reser jorden runt" som kom ut 1932 var Ediths första bok — och med dagens mått mätt, ingen höjdare.  I slutet av 40-talet introducerade hon familjen Larsson i sina böcker, hur dagens barn skulle uppfatta de böckerna, vet jag inte, men själv uppskattar jag hennes böcker från den tiden. Somrigare bok än "Nu seglar Pip-Larssons" får man leta efter. Jag kan inget om segling, men nog verkar det som om Edith gjorde det, och var hemma i skärgården. Kanske inte så konstigt med tanke på att hon periodvis bodde på Åland.
Roligt också att man faktiskt kan följa deras resa på en karta — precis som i "Kastrullresan" den första boken om Pip-Larssons.

4 kommentarer:

 1. Åh, Pip-Larssons! Mycket uppskattade och ofta refererade till. Som i "Ska det vara en stor eller liten dosa kaffe?"

  Något renlärig typ mässade för barnen Larsson att "Kaffe i små doser medför ångest och hjärtklappning medan kaffe i stora doser medför hjärtförlamning och död." Varpå något Larssonbarn genmälde: "Vi dricker varken i små eller stora dosor, vi dricker i plastmuggar från Epa."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag som trodde att jag kunde boken utantill, minns inte kaffecitatet. Möjligtvis för att jag tycker illa om kaffe - eller är det taget ur någon av filmerna?
   Margaretha

   Radera
 2. när jag hade läst ett av dina inlägg om unnerstad för några år sen, köpte jag flera av hennes böcker åt barnbarnen. vi läste dem tillsammans och både föräldrar och barn gillade böckerna.
  å, jag gillar också när man kan se vem som haft böckerna före mig, så jag skriver alltid i böcker jag ger bort!

  you're in my thoughts and prayers

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Debbie,
   Roligt att ni blivit unnerstadsfan!

   Läste nyss om en boksamlare som lyckats spåra tidigare ägare till nyss inköpt bok:
   https://neglectedbooks.com/?p=6401
   Margaretha

   Radera