tisdag 26 november 2019

En bok, en katt och en full tekanna

är allt jag behöver.

Nothing can supply the place of books. They are cheering or soothing companions in solitude, illness, affliction. The wealth of both continents would not compensate for the good they impart.
                                                                     Channing.

Girl with cat 1 
Anthea Craigmyle

Att snubbla över ett citat som man ( i detta fall jag) tycker om, och sedan inte veta vem som sagt (eller kanske skrivit) det, irriterar mig. Mitt rationella jag, som jag inte alltid bryr mig om, säger att det ju inte spelar någon roll vem som sagt något  det väsentliga är ju att det blev sagt.
Eftersom jag inte känner till någon litterär person vid namn Channing, så söker jag på nätet  första nappet är en gosse vid namn Tatum, född 1980 är en amerikansk skådespelare, dansare och före detta fotomodell  jag tvivlar starkt på att han är upphovsmannen till ovanstående rader. Så hittar jag ännu en samtida person J. Channing en författare, som inte heller han verkar vara rätt man.
Till slut hittar jag två män som båda skulle kunna vara rätt man:
William Ellery Channing (November 29, 1818 – December 23, 1901) was an American Transcendentalist poet, nephew of the Unitarian preacher Dr. William Ellery Channing.
 William Ellery Channing (April 7, 1780 – October 2, 1842) was the foremost Unitarian preacher in the United States in the early nineteenth century and, along with Andrews Norton (1786–1853), one of Unitarianism's leading theologians.

Jag lutar starkt åt den äldre av de två, av den enkla anledningen att han har lämnat efter sig ett antal böcker — men jag misstänker starkt att ingen är riktigt säker på vem som sagt vad, för inget av alla citat som tillskrivs Channing, säger mer än Channing.

Av detta kan vi lära oss att inte ge våra barn exakt samma namn som en äldre släkting — för vi är väl alla säkra på att vår avkomma ska lämna spår eter sig, och då vore det ju synd om mor- eller farföräldrarna skulle få äran av det.
Av en familj där båda föräldrarna och de tre barnen har förnamn som börjar på bokstaven J, har jag lärt mig att det är rätt opraktiskt att alla fem har samma initialer — ingen av dem har mer än ett förnamn, så när äldsta dottern blev gammal nog för att tackla byråkratin, bytte hon helt sonika förnamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar