torsdag 28 november 2019

Tacksägelse

Thanksgiving Time, cirka 1910

Nej, det blev ingen paj till Thanksgiving i år —  jag som köpt en butternut pumpa, för att göra en squashpaj eftersom paj på vintersquash är ännu godare än den vanliga pumpapajen.
Tack och lov håller sig pumpor bra, så kanske kan jag få till en paj endera dagen.

Visst är det intressant, det här med smak — och här bortser jag från folk som fått för sig att de inte gillar vissa maträtter, men glatt äter rätten med god aptit, om de tror att det är något annat — till viss del beror det väl på vad man är van vid, men inte alltid.
Läste nyss en intressant artikel om vilka av de traditionella maträtterna som serveras till Thanksgiving, som folk inte gillar, men de flesta ändå pinar i sig. Det visar sig att 29% av de tillfrågade inte gillar tranbärssylten, och på andra plats kommer den så vanliga "green bean casserole", 24% hoppas alltid att den inte ska dyka upp på bordet medan 22% tycker illa om grytan gjord på sötpotatis. Det framgår inte av artikeln om det är den ack så vanliga grytan där man förstör sötpotatisen med farinsocker och marshmallows — ja, ni hör, jag hör inte till dem som omfamnar den sortens gryta —  men jag har ätit jättegoda gratänger med sötpotatis tillagade utan nyss nämnda hemskheter.
Så kommer vi till den obligatoriska pumpapajen som 21% inte vill ha och huvudrätten, kalkonen, säger sig 19% ogilla.

  Sharing the Bread

 My Thanksgiving

When I was a little girl
Thanksgiving was about
Getting together with family
Delightful smells of my mother’s
Freshly baked rolls, crispy Turkey
And spicy pumpkin pies.
When I became a wife and mother
My little girl watched and helped as I did those
Very same things and filled my own house
With the smells of Thanksgiving.
I enjoyed my little boy coming into the kitchen
Thanksgiving morning and saying
“Where’s the cookin’? ”
But now, as my family 
Including my precious grandchildren
Gather for this festive day
I realize how important...
How valuable this time is
How lucky I am to spend this day
With the people I love.
I am truly thankful and blessed! 
Happy Thanksgiving! 
                     Marilyn Lott


4 kommentarer:

 1. Jag har aldrig tyckt kalkon var speciellt intressant. Och sötpotatis är gott som fries eller med havssalt och rosmarin i ugnen men inte som mos eller låda eller gryta. Känner överhuvudtaget att man inte ska ta så hårt på traditioner att man hänger i med grejer man inte riktigt orkar eller har lust med eller äter mat man inte gillar. Jag plockar ur ett par grejer och gör eller äter, det som jag är speciellt förtjust i eller det som jag orkar ta mig för. Det räcker! Och gäller både för julen och Thanksgiving och vilken högtid som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   Var det inte W. Somerset Maugham som sa: "Tradition is a guide and not a jailer", och jag håller med!
   Det som lider mest av mattvånget kring helger är väl de väluppfostrade personerna i en stor familj där man alltid gjort på ett visst sätt. Inte lätt att förklara för mormors syster, som tillbringat senaste veckan i köket, att man inte ens vill smaka på en del rätter - eller att man inte längre äter djur (fast man berättat det tidigare).
   Jag som aldrig haft det så, skattar mig lycklig när jag hör vänner beklaga sig.
   Margaretha

   Radera
 2. Min första Thanksgiving middag var hos dig, jag glömmer det aldrig, för vi var nygifta och jag var så imponerad av hur du kunde vara så tacksam trots allt som hänt dig.
  Och nu är jag glad och tacksam igen sedan jag öppnat första luckan. Så perfekt att du har en "fortsättning" på fb!
  Har jag sagt att jag har den adventskalendern kvar som du gjorde åt mig den första hösten vi kände varandra. Den är så fin fast lite sliten. Minns du den, gjord som en balkong? Du hade kokat fudge åt mig också, aldrig ätit så god fudge.
  stor kram från tacksamma Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flette-Mette,
   Du store tid så många minnen som gör sig påminda, när jag läser vad du skrivit!
   Tänk att du har den kalendern kvar - jag minns att jag gjorde ett antal prototyper innan jag fick den att stå utan att ramla omkull.
   Här har vi -13°, hoppas du har det lite varmare.
   Margaretha
   även hon så in i
   norden tacksam

   Radera