lördag 23 november 2019

Lördag med Gutenberg

och och Georg August Wallin.


Georg August Wallin, porträtterad 
Dagb. d. 6 Juli, 1844
Vi uppstego före solen, gjorde vår morgonbön, drucko kaffe, gingo sedan ut på bestyr och köpte upp allehanda för resan. Slutligen efter 'asr packade vi vår säck på en åsna och satte oss sjelfva upp, shekhen på säcken och jag på en annan åsna; så begåfvo vi oss af till Bolak och satte oss der ner på sanden. Shekhen sökte båt, men fann ingen; vi foro derföre öfver till Embabe, fingo der, efter litet krångel, en båt som skulle föra oss fram, och begåfvo oss på väg närmare 'esha, sedan vi likväl en stund väntat på att den starka nordliga vinden skulle något lägga sig. Vi rodde hela natten i det vackraste, ljummaste väder, och senare på natten äfven i klart månsken. Jag sof dock godt mest hela natten om bord på vår lilla båt, vaknade blott några få gånger och betraktade den vackra himmelen.

Georg är en ny bekantskap för mig — kanske har jag fördomar, men jag blev förvånad över att en man med detta utseende kommer från Åland. Men ålänning är han, kom från Sund, men slutade sina dagar i Helsingfors, blott 41 år gammal  så när som på en dag.

Jag gillar hans sakliga, nästan kortfattade dagboksanteckningar. Kanske hände det för mycket för att hans skulle hinna sitta ned och flyta ut i känslor och tankar — eller också har jag inte hunnit läsa tillräckligt mycket, av hans dagbok, för att ha hunnit fram till känslorna. Hur som helst, så gör sakligheten att det är en lättläst, text, förutom att den är, i allra högsta grad intressant.

Reseanteckningar från Orienten åren 1843-1849 II, av Georg August Wallin.

2 kommentarer:

 1. Spännande!
  Ska ta den med mig på måndag när det är dags för nästa behandling.
  Hoppas det gick bra i torsdags, tänkte så mycket på dig.
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flette-Mette, Tack, jag kände att du tänkte på mig - det var nog därför jag överlevde, för det var en pärs!
   Margaretha
   som fortsätter
   att tänka på dig
   - särskilt på
   måndag

   Radera