söndag 3 november 2019

Framförhållning

Mosquito Nets, 1908 

Ibland så hittar jag saker, på nätet av en slump, som råkar passa in perfekt på något som just då sysselsätter mig. Så kom det sig att den här målningen, som jag aldrig sett tidigare, kom i min väg. Har inte heller sett slika myggnät tidigare. Fast de påminner en gnutta om de vi gjorde i scouterna, att trä över hattarna och som sedan fick falla ned över axlarna.
Kanske en idé att ta efter, det är ju gott om tid att knåpa ihop något liknande innan den ljuva sommaren, med alla mygg, är här.

Sedan jag i september upptäckte att det var roligt att kolla namnsdagar, så har jag fortsatt med det. Känner jag inte någon med dagens namn, så kan jag alltid  associera till en författare med detta namn. Det har blivit många roliga minnen och oväntade omläsningar.
I dag är det Hubert — men någon Hubert känner jag inte, ändå börjar jag genast nynna på en sång, som jag inte tänkt på, på åratal. melodin tror jag de flesta av er känner igen ("What you've done to me"), i alla fall de av er som är tillräckligt gamla för att ha varit med på Little Gerhards tid. 


Men texten är nog bara bekant för dem som jobbat med barn, och jag ser nu när jag letar på nätet att texten varierar rejält beroende på i vilka sammanhang den sjungs. 
Det här är "min" variant av första versen:

Jag är en liten mygga och Hubert heter jag.
Jag bor i en sardinburk, om du vill veta de'.
och har en liten hobby som ingen annan har,
att sticka stronga scouter på kinden rar.

Och så en filmsnutt från 1958, med könsstereotyper som får mig att undra om jag ska skratta eller gråta. Stereotyper som är svåra att tvätta ur.


2 kommentarer:

 1. bra tips! jag borde nog ta det till mig för jag är populär bland myggen. fast jag får nog ta den enklare varianten som du tipsar om med ett när att hänga på hatten. men då behöver jag skaffa en hatt med brätten.
  hubert har jag inte hört talas/sjungas om, men visst väcker what you've done to me, minnen! och inte tycker jag att man gjort så stora framsteg när det kommer till kvinnokroppen, det är fortfarande bröst och rumpor som man vill visa upp!
  håll dig varm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   ledsen att du fått vänta på svar - jag är inte riktigt närvarande. Framförhållning är inte riktigt min melodi.

   Ja, så länge många vuxna, inte uppför sig vuxet när det handlar om sex, alkohol och en hel del till, så kan vi inte förvänta oss att nästa generation ska fatta galoppen.
   Margaretha
   som har fullt sjå
   att hålla sig varm
   och som hoppas
   att även du klarar
   av det!

   Radera