tisdag 26 mars 2013

Födelsedagstårta åt Benjamin

 Nog förtjänar han en tårta på sin födelsedag, den gode Sir Rumford. Eller också är det det han inte gör — det finns ju de som anser bakpulver skadligt, och inte nyttjar det. Läs själv, och ta’ ställning. Så här säger NE:
bakpulver, livsmedelstillsatser som används i stället för jäst då degen håller så mycket fett eller socker att jästen inte kan verka eller då kort produktionstid eftersträvas. De består dels av natriumvätekarbonat (bikarbonat) eller ammoniumvätekarbonat (hjorthornssalt), som vid våt kontakt med syra utvecklar deghävande koldioxidgas, dels av ett torrt surt ämne; vanligen ingår också ett utspädningsämne. Efter behov kan syran vara snabbt reagerande, t.ex. kaliumvätetartrat, eller långsamt reagerande, t.ex. glukonsyrans δ-lakton.
 Sir Benjamin Thompson, greve Rumford
26 mars 1753 - 14 augusti 1814 
målning av Thomas Gainsborough 1783
Denne amerikan hamnade i Tyskland och styrde och ställde under elva år i Bayern. Så här säger Wikipedia om den tiden:

1784 trädde han i tjänst hos kurfursten Karl Theodor av Pfalz och Bayern. Där blev han efter hand adjutant, statsråd, generallöjtnant, krigsminister och polisminister samt upphöjdes 1792 till greve, då han antog namnet Rumford, efter sin hustrus födelsestad (nu Concord, New Hampshire). Rumford styrde i 11 år Bayern nästan despotiskt, men med ypperlig förmåga. Han omskapade bayerska armén, undertryckte tiggeriet, skaffade stadig industriell sysselsättning åt de arbetslösa och förbättrade de fattigas levnadsvillkor genom införandet av potatisodling, besparingsugnar och den s. k. rumfordska soppan (kokt på ben jämte blod och andra billiga närande ämnen).

Kanske är det en Rumford vi behöver här i landet.
Nu undrar förstås vän av ordning var bakpulvret kommer in i bilden. Jo, eftersom greven var intresserad av kemi och diverse uppfinningar — och han dessutom hade gott om pengar — så donerade han pengar till professor Horsfords forskning, för att framställa bakpulver.

Råkar du i motsats till mig gilla kaffe (och tårta), så brygg dig kaffe i den sortens bryggare (perkolator) som Benjamin uppfann.
Födelsedagstårta

5 ägg
200 gr. strösocker
1½ msk. vatten
60 gr. vetemjöl
60 gr. potatismjöl
1 tsk. Rumford bakpulver
Fyllning: 3 gulor, 3 msk. strösocker, 2 dcl. gräddmjölk, 1 - 1½ msk. vaniljsocker.
Garnering: Mandelmaräng: 3 äggvitor, 150 gr. strösocker, 100 gr. sötmandel. 1 hg. druvor el. syltad frukt. Mandelmassa: 50 gr. sötmandel, 50 gr. pudersocker, vatten, grön och brun karamellfärg..

Äggulorna röras med sockret omkr. 20 min.; under tiden tillsättes vattnet litet i sänder. Mjölet siktas med bakpulvret och röres ned, sist nedskäras de till hårt skum slagna vitorna. Smeten slås i en väl smord och brödbeströdd stekpanna och gräddas i medelvarm ugn. Då tårtan kallnat, skäres den i 2 eller 3 bottnar och fylles med vaniljkräm. Till denna blandas alla ingredienserna utom vaniljsockret i en kastrull och sjudes över elden under kraftig vispning med trävisp, tills krämen är lagom tjock. Då den är kall. tillsättes vaniljsockret. Över den hoplagda tårtan bredes mandelmaräng. Till denna vispas äggvitorna till hårt skum, sockret och den skållade, malda mandeln blandas i. Marängen bredes över och runt kanterna av tårtan. Den sättes därefter in i svag ungsvärme, så att marängen torkar och blir vackert ljusgul. — Då tårtan är kall, garneras den med druvor eller syltad frukt och små blad och remsor av mandelmassa. Till mandelmassan skållas mandeln, males 2 ggr och stötes med pudersockret och några droppar vatten. Då massan är smidig, färgas ungefär 2/3 svagt grön och resten brun, kavlas tunt och skäres ut med kniv till små blad och stjälkar.

Hade det inte varit för att jag har rätt många gamla reklamhäften för Rumford, och att jag och en väninna de senaste två dagarna frossat i de underbara illustrationerna, hade jag knappast tänkt på sambandet mellan greven och bakpulvret, nu när jag såg att det är hans födelsedag.

10 kommentarer:

  1. Skulle tro att socker och vitt mjöl är skadligare än de eventuella övriga ingredienserna i bakpulvret förutom bikarbonatet som jag håller för fullkomligt ofarligt enär det förekommer i kroppen helt normalt.
    Instämmer i gratulationerna av herr Rumford. Receptet låter fö mycket lockande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Jag håller med, och om man inte vill fira riktigt nyttigt med fullkornstårta bakad på surdeg, med rivna morötter som fyllning - så är nog inte bakpulvret det värsta i födelsedagstårtan. Tror nog inte att jag kommer att baka den - den verkar för omständig. I min ungdom gav jag mig i kast med vad som helst, men jag har blivit lat på gamla da'r.
      Om Sir Rumford var trevlig, kan jag inte yttra mig om - men jag tror han var intressant.
      Margaretha

      Radera
  2. Kakan ser trevligt ut men den ska jag absolut INTE baka. Som du skriver - alldeles för omständligt. Jag ska nog ta och sätta igång ett muffinsbak i stället. Något enklare och bra att ha att bjuda på till teet.
    Nu vet jag i alla fall vem herr Rumford är. Har ingen som helst likhet med den lille tjocke bagare som brukar förekomma i annonserna i mina gamla tidningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingrid,
      Nja, vet inte ens om jag tycker tårtan ser god ut - som bild betraktat gillar jag den, men den får inte snålvattnet att rinna till.
      Muffins bakar jag bara om jag får muffinsbegivna gäster - då kan jag skicka med dem oätna bakverk hem. Själv föredrar jag en ostmacka + 10 gram mörk choklad.
      Greve Rumford ser alldeles för distingerad ut för att förknippas med bakpulver.
      Margaretha

      Radera
  3. En diagnos för ett litet barn kan betyda liv eller död (åtminstone socialt och känslomässigt)om det ställs i rätt tid och man ger resurser för att hjälpa. Jag vet och jag är oändligt tacksam att de resurserna finns...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingrid,
      Jag uttryckte mig kanske luddigt - naturligtvis kan en diagnos betyda skillnad på liv och död, om sjukdomen är behandlingsbar.
      Det är språkbruket som förbryllar mig, eftersom jag inte betraktar diagnos och sjukdom som synonymer.
      Margaretha

      Radera
  4. Min kommentar skulle ha hamnat under ditt inlägg om krämpor och diagnoser, som du förstår. Men jag kan ju inte radera och göra om.

    SvaraRadera
  5. Förresten begriper jag inte mig på folk som lagar kaffe i percolator när det finns bryggtrattar där kaffet blir så mycket godare. Tycker man att det är slöseri med pappersfilter är pressokannan näst bäst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Jag som inte ens kan pina i mig kaffe för att vara artig - har svårt att förstå att drycken anses som en njutning.

      Vårt kollektiv hade en slik perkkolater, eftersom några av medlemmarna ansåg att det var det enda sättet att tillaga kaffe - medan andra förordade kokkaffe.
      En gång när vi var dödströtta efter att ha håängt en utställning och städat efter oss, skulle vi fika. En av de trötta tjejerna gjorde i ordning bryggaren, se'n satte vi oss, och nästan somnade tills konstiga ljud fick oss att fara upp från stolarna. Den arma tjejen hade glömt att sätta locket på kaffebryggaren.
      Det blev en städomgång till!
      Margaretha

      Radera
  6. Smaken är, som alltid, delad!Men något betyder det nog att bryggkaffet vandrar norrut....

    SvaraRadera