måndag 25 mars 2013

Har jag missat något? — med tillägg


diagnos [-gnå´s]  subst. ~en ~er 
ORDLED: dia-gnos-en
• bestämning av vilken sjukdom eller vilket fel som föreligger i visst fall: personlighetsdiagnos; röntgendiagnos; läkaren var osäker på ~en; ställa ~
KONSTR.: en ~ (på ngn el. ngt), ~en (att+SATS)
HIST.: sedan 1813; av grek. diagnasis 'undersökning', till dia 'genom; grundligt' och gignaskein 'lära känna'; jfr prognos


Plötsligt slår det mig att människor inte längre är sjuka — de har en diagnos. Och jag grunnar på om det är samma sak, om det bara är ett tjusigare uttryck, eller om man lägger in något annat i det. Det tycks vara särskilt populärt när det kommer till psykisk ohälsa och bokstavsåkommor.
Man kan förstås vara ruskigt sjuk utan att ha en diagnos, om det är det man vill framhålla — jag har minsann en diagnos, det här är inget jag bara inbillar mig.
Upplys mig någon!
*****

å`komma subst. ~n åkommor 
ORDLED: å--komm-an
• besvärande, inte alltför allvarlig, sjukdom eller skada som dock ingriper i den normala livsföringen: magåkomma; banala åkommor som snuva, hosta och ont i halsen
BET.NYANS: utvidgat om ngt själsligt: missunnsamhet är en vanlig mänsklig ~
HIST.: sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. akomma, till komma a 'komma på, komma över (ngn)'; jfr ankommen

kräm`pa subst. ~n krämpor 
ORDLED: krämp-an
• (ofta plur.) lindrig sjukdom el. annan kroppslig åkomma som ger sig till känna ofta: ålderskrämpor; de satt mest och pratade om sina krämpor på hennes åttioårskalas
HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. krämpa 'krämpa; kramp'; besl. med kramp, krympa


Jag satt just och funderade på synonymer, när Renées kommentar trillade in. Tänkte att någon med en bokstavssjukdom, kanske skulle ta' illa upp att få sin sjukdom klassificerad som åkomma. 
Förmodligen beror det på hur vi ser på våra personliga krämpor, hur vi benämner dem. 

Kan konstatera att min dator inte har någon diagnos  men sjuk är den!

6 kommentarer:

 1. Man kan ju ha en åkomma också, fast det kanske är en lindrigare form av sjukdom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Renée,
   Så är det nog - se'n får vi väl lämna till var och en att avgöra vad de vill kalla sina kroppsliga tillkortakommanden.
   Margaretha

   Radera
 2. Läkare försöker skilja på symptom och diagnos. Många gånger får man dock nöja sig med att det inte går. Hittar man ingen orsak till det magonda, t ex appendicit ( blindtarmsinflamation) så blir diagnosen (MÅSTE registreras som ett nummer i journalen!) kanske "buksmärta UNS (utan närmare specifikation)". Många bokstavsdiagnoser är ju bara förkortningar av symptombeskrivningar där en viss diagnos definieras av en symptomkonstellation.
  Antagligen har det stor psykologisk betydelse att få en diagnos på sina besvär även om många diagnoser egentligen bara är ett "finare" namn på symptomen. T ex det nu så moderna IBS, irriitable bowel syndrome.
  Skulle tro att din dator har diagnosen utmattningsdepression med medvetslöhetsattacker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Det är tydligen, som så många andra ord, ett modeord.
   Många krämpor går nog in under UNS - nästa variant blir kanske att säga att man har ett uns UNS.
   Det kan nog vara en lättnad att få en diagnos - tyvärr är det ju inte alltid synonymt med bot, vilket nog många har trott, ända till de sitter där med samma gamla krämpor som tidigare - fast nu med ett namn.

   Vad beträffar min dator är nog din diagnos korrekt - men tyvärr är nog inte sjukdomen behandlingsbar. (men förhoppningsvis smittar det inte!)
   Margaretha

   Radera
  2. Rekommenderar palliativ vård av datorn, alternativt euthanasi.

   Radera
  3. Olgakatt,
   Klokt tänkt!
   Palliativ vård har jag nog ägnat mig åt det senaste året - steget till euthanasi är lite längre, även om jag snuddat vid tanken, mer än en gång. Så länge han inte lider får han väl hänga med (att jag lider är en annan femma).
   Margaretha
   som undrar om man
   inte kan klona sin
   dator - fast det skulle
   väl skett medan han
   var frisk

   Radera