torsdag 24 mars 2011

Böcker, maskrosor och lingonsylt


Ska jag åka hemifrån, gäller det att vara tidigt ute, medan nattens frost fortfarande håller vår uppfart i ett järngrepp. Längre fram på da’n när vägen lyckats vrida sig ur Jack Frosts grepp, slurpar vägen girigt i sig allt som vågar beträda den. I morse väntade ett mejl i datorn, när jag slog på den — böcker att hämta på biblioteket! En snabbtur till byn, coh jag blev ett antal böcker rikare.

I går, sa’ Åsa i en kommentar att hon befann sig i Fürstenbergska palatset, och att hon nästan försummade sitt arbete för att det fanns så mycket fint att titta på. Jag som aldrig varit där, gjorde en mental notering att se efter om palatset har en hemsida, där det går att ta’ del av konsten. Så gissa om jag blev förvånad — och glad — när en av böckerna min kompis lagt undan åt mig var “Fürstenbergska galleriet” av Totte Wiberg! Många bilder att njuta av, plus intressant text. Vad kan man mer begära av en bok!
Ett annat av nyförvärven är Kent Lindfors “Styckegods — essäer, dagböcker, anteckningar”. Kent Lindfors är en ny bekantskap så jag ser fram
emot att läsa boken, som jag bara bläddrat lite i ännu.

Tittar ut genom köksfönstret och ser att de kyliga vårvindarna lyft bort den vadderade plasten som ligger över vår brunn, för att skydda ledningarna. Jag har ju varit lite ledsen över att plasten förmodligen skulle kväva årets snödroppar och chionodoxor. Men nej då, lite tilltufsade ligger de där, alla snödropparna, som ett plockepinnspel.Tyvärr blåser det så in i norden att det inte är lönt att fotografera annat än stenstoder i dag. Jag kikar in under platsen och hittar maskrosor — maskrosor med stora knoppar, och bladen är späda och ljusgröna, så där har jag sallad till i morgon!


Nu inser jag att det är dags för mig att inte göra mer i dag — även om intentionerna är goda, blir det inte alltid som jag tänkt mig. Som när jag vattnade fönsterbänken (med dyna) istället för växten i fönstret — eller när jag i min husliga nit tänkte ställa undan en liten hink med lingonsylt, och den landade på golvet. Naturligtvis åkte locket av.

6 kommentarer:

 1. Nu leder du blomsterligan snart. Så långt dina godbitar har hunnit trots vinterkyla och nordanvindar.
  Böckerna ser mycket intressanta ut.

  tycker Karin

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Nja, det här blommorna räknas väl knappast eftersom de både har värme från brunnen och har haft ett vadderat täcke över sig.
  Böckerna är jättefina - blir det tyst här, så vet du vad jag sysslar med.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Jag blir lika överväldigad varje vår när naturen börjar spira. Härligt med nya böcker. Ha en fin kväll Kram

  SvaraRadera
 4. Nu jäser det i jordytan, minsann! Men SMHI lovar kallare väder igen så det gör ingenting att allt fjorårsvisset ligger kvar i rabatterna och isolerar litet till.

  SvaraRadera
 5. Du har mer vår än vad jag har. Idag fick vi 0,5 m snö - mer än vad vi haft tidigare i vinter. Lade ut några bilder på all snö. Härligt med späda maskrosor och så gott att äta.

  SvaraRadera
 6. Magdalena,
  Våren är verkligen ett mirakel, som jag aldrig upphör att förundras över.
  Ja, vad vore livet utan böcker!

  Olgakatt,
  Jo då, några minusgrader hade vi undr natten - men det har snabbt kravlat sig över nollstrecket.
  Kära nå'n, ska man ta' bort fjolårslöv????

  Anne-Marie,
  Det ser verkligen vintrigt ut hos dig, här ser vi i alla fall stora bara fläckar av marken. Vilket inte innebär att vi inte får mer snö! Vi har ju en dryg meter tjäle också, det ta'r sin tid innan den går ur marken.
  För övrigt kändes det vintrigare än vintrigt i morse. Inga vårvindar här inte!

  Margaretha

  SvaraRadera