tisdag 22 mars 2011

Så det skvalarFör första gången i år gick jag till brevlådan utan jacka — bara med en tjock, mycket tjock, ylletröja.
Inte en endaste liten blomknopp syns någonstans — där de brukar komma först har rörmokarna brett ut ett vadderat plastskynke för att skydda rören. Men det blir mindre is och snö för varje gång jag tittar ut.


I går såg jag fullt med lövavtryck i isen — idag är de alla borta. Inte lätt att registrera allt som händer, tycker huvet svänger runt i 360° hela tiden, ändå har det alltid tillkommit något nytt när varvet är fullbordat.

Min väninna i New England skriver att man börjat tappa lönnsaven nu och att snart får hon sluta mata småfåglarna, för när björnarna vaknar ur vintersömnen kan man inte ha något ätbart ute.

12 kommentarer:

 1. Vilken tur att man inte har björnar runt hörnet, inte ens ekonomiska...
  Du ska väl vara lycklig nu när det skvalar som det gör :-)!
  Ingrid, som längtar efter ett riktigt rejält vårregn.

  SvaraRadera
 2. Margertha, do you make your own maple syrup!?

  SvaraRadera
 3. Ingrid,
  Det lär finnas björnar här i närheten - fast jag har aldrig sett någon, vilket jag är tacksam för. Vi har varg och lo också - min mor såg ett lo en gång.
  Jag är SÅ glad över skvalandet - men vill inte att det ska gå för fort, då blir vår väg bottenlös.
  Nej, fordringsägare och björntjänster ska man akta sig för. Fast jag har hört att ungdomar använder ordet björntjänst om en stor tjänst.

  Jodi,
  I’ve tried it once, on a very, very small scale. That was after I visited a sugaring farm in N.H. and learnt that you can tap any kind of maple - as we don’t have sugar maples her. I’ve always wondered why we don’t do it in Scandinavia since our climate is perfect for it.

  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Ljuvlig vårbild av stuprännan:).

  Sockerlönnen utvecklar inte tillräckligt med socker på våra breddgrader....tjoar botanisten i bakgrunden. Men däremot så tas det björksav.

  Karin

  SvaraRadera
 5. Karin,
  Jo då, Det går utmärkt att göra lönnsirap av skogslönnens sav, den blir inte fullt så söt - vilket jag tycker är bra. Jag fick ihop till en knapp honungsburk när jag försökte.
  Men av björksaven gör man ju inte sirap, eller kan man det? Jag har bara druckit den. För övritr anser inte antroposoferna att barn ska dricka björksav - men varför vet jag inte. Vet du?
  Margaretha
  som funderar på att bli först i Skandinavien med att producera lönnsirap - jag har fyra rödlönnar - och de kan man också använda, sa sirapsfarmaren till mig.

  SvaraRadera
 6. varen och hosten ar de tva arstiderna da man ska vara i n.e.
  tack for tips om sugaring farmen, vi var dar igar.
  love

  SvaraRadera
 7. Mycket läcker bild på stuprännan, gillar den skarpt.

  Tack för att du påminde om posten! Fick precis springa ut och ta in den. Haft fullt upp idag, så hade alldeles glömt bort en sådan sak.

  SvaraRadera
 8. Våren har kommit till Margaretha! Härligt. Nu väntar jag också på vårens ankomst. Den här veckan skall det komma mer snö vilket jag tycker är väldigt onödigt. Våren är en speciell tid som är alldeles för kort.

  SvaraRadera
 9. Åh. Vilken tur... När jag läste rubriken trodde jag att ni fått vattenläcka någonstans och blev tvugna att hämta mokarna igen...

  SvaraRadera
 10. Märkligt med lövavtrycken. Bra att du är på hugget och dokumenterar vårens framfart! Varje år tänker jag att jag ska njuta av varje förändring, men jag missar våren ändå. Allt går fortare för vart år som går. Och jag pysslar med annat.
  Hoppas på lite björksaft i alla fall.

  SvaraRadera
 11. Debbie,
  Roligt att du kom iväg! Ja, hade jag råd skulle jag tillbringa några veckor i N. E. varje höst - och ibland på våren bara för att få vara med om sirapstillverkningen.

  Ailas,
  På våren kan man bli lyrisk över skvalande stuprännor och vattenpussar. Om en månad suckar man bara åt det.
  Hoppas du fick någon rolig post!

  Anne-Marie,
  Ja, nu är det härligt - hoppas våren hittar till dig snart!

  Mira,
  Nej, tack och lov har vi inte haft mer vattenproblem!
  Man kan bli tvungen att skriva måste eller att det blev nödvändigt - för att vara på säkra sidan.
  Jag måste tänka till varje gång jag skriver vissa ord, däribland tvungen.

  Fox-Karin,
  Varje (v)år bestämmer jag mig för att hänga med och lägga märke till varenda framsteg.
  Ja, ja, intentionen är god...

  Margaretha

  SvaraRadera