torsdag 31 mars 2011

Hur gör ni

med era begagnade påskliljor?


Jag talar alltså om miniatyrvarianterna i kruka. Får ni dem att blomma om? Ibland har jag grävt ned lökarna och hoppats på flera påskliljor nästa år. Men det har aldrig lyckats. Någon som har några trollformler att dela med sig av?

8 kommentarer:

 1. Någon trollformel har jag inte men jag brukar knipsa av blomman innan den vissnar, lämna bladen kvar, gödsla ordentligt och plantera ut lökarna direkt som det går att gräva ner dem. Ett eller två år senare blommar de ännu men sedan dör de för mig också...jag tror att de små i kruka är så förädlade att de inte orkar på samma sätt som de större lökarna...

  Karin som inte är expert alls

  SvaraRadera
 2. Tack Karin,
  Jag ska försöka som du säger.
  Skulle tro att de är så hårt drivna att de kanske inte riktigt orkar med att leva så länge.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Nästan allt som folk säger i växtväg att det går inte och oooj vad svåra att få att överleva är bara att testa. Vanlig blomjord i en kruka, soligt läge och lagom med vatten. Knyt vissnade blad som en liten knut så går näringen ner i löken igen (har jag hört). Testa! Det funkar nog. Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Jag slänger aldrig ut en lök vars blomma vissnat, utan brukar spara den till hösten (med risk att jag glömmer bort den!) och sen peta ner den i jorden, utomhus. Jag är inte heller någon expert, utan säger bara hur jag brukar göra. Ibland kommer det blommor först efter några år. Och om det nu inte blir någon blomma har löken kanske ändå gett näring åt något litet kryp.

  SvaraRadera
 5. Hej. Jag är inte heller någon fena på det där med överblommade lökväxter, men just de små påskliljorna har jag lyckats ganska bra med. Jag låter dem stå i någon vrå tills det går att gräva ner dem på något lämpligt ställe och de har belönat mig rikligt hittills i alla fall, Peppar peppar! Jag har också som någon tidigare sa knipsat av de överblommade blommorna och låtit bladen vissna ner. Däremot vet jag inte alls hur jag ska bete mig med mina fina amaryllislökar sen i vintras. Vet du??--- eller någon annan?

  SvaraRadera
 6. Jag har knött ner massor av såna små sötnosar i trädgården så snart de är vissna och brukar rikligen belönas redan våren därpå. Hur många år de lever har jag ingen aning om, det brukar komma såna här och där varje år. Men det är klart, jag gräver ner några nya nästan varje år också.

  SvaraRadera
 7. Knipsar av fröämnet och slänger ut dom tills tjälen gått ur sedan gräver jag ner dom samt gödslar lite senare. Det lyckas inte alla gånger men väl värt ett försök.
  mvh R

  SvaraRadera
 8. Även jag knölar ner i jorden när jag får tid. De kommer oftast upp på ställen där jag inte minns att jag knölat ner nåt.

  @Lisette: Amaryllislökarna bara kommer och kommer och blommar och blommar och jag gör INGENTING!!! http://mirasmirakel.blogspot.com/2011/03/opp-amaryllis.html

  SvaraRadera