torsdag 24 mars 2011

Grattis William!

William Morris
24 mars 1834 – 3 oktober 1896
målning av George Frederic Watts, 1870

Författare, konstnär, hantverkare, formgivare, författare, poet, översättare och socialist — han var en mångkunnig man, William Morris. Det finns massor skrivit om honom, många vackra böcker om hans konst — han är väl värd en tur till biblioteket för att beställa vad de kan ta’ hem om och av honom. Det är rätt länge se’n jag läste hans bok “News from Nowhere”, jag läste den på svenska i vad jag tror var en ny översättning, för bortåt trettio år sedan — en mycket god översättning av Ulf Swahn (Swan?).
För den intresserade, som råkar befinna sig i England, finns många ställen med anknytning till Morris, att besöka. Jag har inte varit på någon av dem, men skulle väldigt gärna vilja se både Kelmscott Manor och Red House.

La belle Iseult,
målning av William Morris
Den här målningen har jag betraktat i många år, och försökt förstå hur klänningen är skuren.

4 kommentarer:

 1. Kanske är den, liksom en kjol i Sigrid Combüchens bok "Spill", em fantasi! SC blev intervjuad i radio om boken och berättade då att beskrivningen av tillskärningen av kjolen var en fantasi men att hon gärna skulle vilja ha en sådan!
  Är fö mycket förtjust i Morris mönster
  men finner dem ibland svårplacerade eftersom jag inte, som många engelsmän, kan se dem kombinerade med annat mångmönstrat.

  SvaraRadera
 2. Olgakatt,
  Den konstnärliga friheten anta'r jag.
  Men det händer i verkligheten också, att man inte förstår hur något är skuret. Jag missade stora delar av Candida (Shaws Candida, inte candida albicans) därför att jag försökte lista ut hur en kjol huvudpersonen bar, var skuren.
  Det finns mönster av Morris som jag tycker om, men de flesta är för frodiga för mig. Han gjorde så mycket annat som jag tycker bättre om.
  Margaretha
  som även hon har svårt att förlika sig med det brittiska överdådet av blomster

  SvaraRadera
 3. Du har rätt, det går inte att få "ordning" på hur den är skuren...
  Jag har suttit en stund och tittat, funderat och jag kommer inte på någon lösning...Om man såg några sömmar så kanske..
  Väldigt tjusig målning för övrigt
  Karin

  SvaraRadera
 4. Karin,
  Man var så otroligt skicklig på att sy, skära till och mönsteranpassa förr, att jag tror att det skulle vara svårt att se hur den var skuren, även om man hade den framför sig - om man inte fick vända ut och in på plagget. Den måste nästan ha haft en söm nedanför midjan - om det inte var kilar i kjolen.
  Margaretha
  som ändå inte har för avsikt att sy något liknande - inte just nu i alla fall

  SvaraRadera