lördag 1 maj 2010

Upp till kamp!

.
“I would not enter in my list of friends, Who needlessly sets foot upon a worm. An inadvertent step may crush the snail That crawls at evening in the public path, But he has the humanity, forewarned, Will tread aside, and let the reptile live.”
...................................................... William Cowper


Festina lente!
Snäckor (Gastropoda) är den klass i djurstammen blötdjur med de flesta arter. Ungefär 78 procent i stammen blötdjur är snäckor. Storleken ligger mellan 1 millimeter och ca 1 meter. Snäckor förekommer på land, i havet och i sötvatten. Snäckor utan skal eller med ett mycket rudimentärt skal kallas ofta sniglar.


I flera da'r har snäckorna kommit från öst och väst för att deltaga i dagens demonstrationer — inga plakat synes än, men det kommer säkert senare i dag.

En sökning på snäckor renderade i intressant läsning, besök Wikipedia om du vill veta mer.
Demonstranterna på vår kulle är bara ett par centimeter långa — jag är tacksam för att de meterlånga inte deltager i dagens demonstration!

8 kommentarer:

 1. En meter lång snäcka... Gud bevare oss! Jag gillar dina små demonstranter bättre. Och varje gång jag - alldeles ofrivilligt - råkar trampa på en snäcka på trädgårdsgången och hör det krasande ljudet, mår jag lika illa...

  SvaraRadera
 2. Snälla snäckor får bo hos mig, dom som tuggar på mina växter får inte! Men jag trampar helst inte på dom...

  SvaraRadera
 3. Mira,
  Tror inte att jag vill möta en meterlång snäcka. Men de små gillar jag - de pyttesmå är gulliga.
  Jag håller med, det är otäckt att trampa på dem.

  Olgakatt,
  Eftersom jag sällan ta'r "tuggarna" på bar gärning, så låter jag dem alla vara. Mördarsniglarna har inte nått oss, så de behöver jag inte bekymra mig om.
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Vi har inte särskilt många sniglar här, kanhända att Kotte sköter den naturliga saneringen för han gör sina givna rundor via trädgårdsland, blomland och skogsrestaurangen sommartid.
  Den lilla taggiga gourmeten!
  Karin

  SvaraRadera
 5. Karin,
  har inte sett några igelkottar här - förstår inte varför. Saknar de små kottarna. Minns med glädje den kotte som sov i knäet på mig och mina kusiner - och åt pepparkaka och gräddtårta på min namnsdag. (Säkert inte nyttigt för kottens matsmältning!)
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Vår kotte ratar gräddtårtan när det vankas chokladtårta:). En bortskämd liten sötnos med taggar. Det är inte illa att bo utanför ett bageri och café. Saffranspannkakan sitter inte heller helt fel. Men vi har inte sett Kotte ännu, kanhända för tidigt och nu må han hålla sig inomhus för här är svinkallt. (Varför heter det så egentligen, svin är väl inte kalla? Vet du?)

  SvaraRadera
 7. Här i mina trakter hittar jag ganska ofta Vinbergssnäckan= den ätliga. Jag har däremot inte plockat och tillrett någon. Jag är inte säker på att jag skulle gilla det. Jag har faktiskt aldrig provat "sniglar". Är det gott?
  Den elaka "mördarsnigeln" den spanska skogssnigeln däremot har jag inget förbarmande för. På den bara med vad jag än har för tillhygge! Död åt den!

  SvaraRadera
 8. Lisette,
  Jag är nog inte rätt person att fråga om sniglar och snäckor är goda att förtära! Men det finns säkert någon annan här som provat - berätta!
  Vinbergssnäckor fanns det gott om där jag bodde i Åkersberga - en kompis påstod att det funnits en restaurang där på 50-talet som serverat dem, men ingen vill ha de så då släpptes de fria.
  Men hur de tagit sig till min sommarö vet jag inte. När jag var liten fanns bara de vanliga sniglarna men nu finns det massor av Vinbergssnäckor. Lite läskigt att gå på gräsbevuxna stigar, för man ser dem inte, hör bara hur det krasar när man råkat stiga på en. Eller känner dem om man går barfota. Hittade en intressant snutt om dem här:
  http://www.tiddelipom.se/tradgard/vinbergssnacka.htm
  Margaretha

  SvaraRadera