onsdag 26 maj 2010

Laddade ord

Chokladbiskvier kalldes en gång i tiden negermage.
.
Sitter på trappen och läser en bok som heter "Gott hembakt", tryckt 1954. Perfekt sysselsättning när man inte orkar ta' sig för med något vettigt. Jag har inga som helst planer på att prova något av recepten — de ser alltid godare ut på bilderna än vad de är i verk-ligheten.
När de här böckerna skrevs var det inte det minsta konstigt att kalla en kaka för negerkaka eller kakor för negerkyssar.

ne´ger subst. ~n negrer
ORDLED:
negr-er
• (mans)person som tillhör en människotyp med mörk hy som är urbefolkning bl.a. i större delen av Afrika ⟨kan uppfattas som nedsätt.⟩:
negerledare; australneger; bantuneger; mängder av negrer fördes till Amerika som slavar; kampen för negrernas likaberättigande
BET.NYANS: i plur. ofta om sådana personer oavsett kön
HIST.: sedan 1680; av ty. Neger; av fra. nègre med samma bet.; av spa. negro 'svart; neger'; till lat. niger 'svart'

Så sätter en tankekedja igång om terminolgi och om vad vi lägger in i ord. Jag har svarta vänner som blir upprörda om de kallas negrer, men jag har också träf-fat dem som tyckte att det kändes väldigt konstigt när man mer eller mindre över en natt gick från att vara neger till svart. Har jag förstått det rätt så använder man fortfarande ordet negro, utan att blinka i Syd-amerika.

För en tid sedan diskuterades begreppet halvblod bland bloggare. Det tycks vara samma sak där, som-liga uppfattar det som nedsättande medan andra knappast reagerar.
Det är ju för övrigt ett begrepp som använts på samma sätt som halvsyskon för att markera hur mycket, eller lite, släkt man är. Som hos Jane Austen i "Sense and Sensibility": "And what possible claim could the Miss Dashwoods, who were related to him only by half blood, which she considered as no relationship at all, have on his generosity to so large an amount."
Förmodligen är våra reaktioner kulturellt betingade, och kanske ta'r man udden av evetuella förolämp-ningar om man inte reagerar alltför mycket på dessa tilltal.
Min väninna Fanice, som är svart, säger att om man inte blir förolämpad så blir motparten trevligt besviken.

Andra diskutabla ord är mulatt, mestis, zigenare och tattare.

8 kommentarer:

 1. Wow, så god biskvin ser ut. Om den sedan heter negermage eller någonting annat tycker jag att inte gör ett skvatt. För mig kan vita bakelser gärna heta blekansikte eller så...
  Jag kommer ihåg en liten pinsam episod från min tidiga tid som bagare. Jag hade bakat små surbröd som jag döpte till surpuppor, lämpligt namn i mitt tycke då...
  När jag kom till en av matvaruaffärerna med bröd så gav jag smakprov på nyheten; jag hade lagt brödet i en påse och skrivit namnet Surpuppa och pris på. Vilket inte togs vidare bra alls av expediten i bröddisken. Hon tog nämligen åt sig och blev jätte surpuppig..
  Det tog ett tag innan jag fattade varför hon var arg och sur på mig. Hon blev glad igen när jag förklarade vem som var Surpuppan. Brödet fick så småningom heta lilla surbrödet:D
  Karin

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Den var god, och befinner sig nu i min vita mage.
  Surpuppa tycker jag var ett jättebra namn på surbröd!
  Det mesta kan ju missförstås, frågan är hur mycket hänsyn man måste ta' när man inte har onda avsikter.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. OMG, så god den ser ut!
  Har du gjort den?

  SvaraRadera
 4. Jag har också litet svårt med den plötsliga värdeförändringen på ord. Har jobbat ihop med folk av alla kulörer och en av de svarta kollegorna och jag brukade munhuggas så att omgivningen ibland reagerade. Vi skrattade åt det mesta ihop och en gång sa han åt en blek svensk kollega som blev besvärad av oss: Tror inte du att vi kallar er vitingar, då? En gång hade vi planer på att gå till ett kondis och beställa negerbollar, men det blev tyvärr aldrig av.
  En annan mycket skånsk kollega jobbade en tid i Kiruna och gick in i en affär för att köpa renkött. Hon snubblade med tungan och ut kom "lappkött" och innan hon fick klart för vad hon sagt var hon utkörd ur butiken.
  Surpuppebröd var ju jättebra!

  SvaraRadera
 5. Mon Dieu, vilken läckerbit. Naturligtvis har du bakat själv, kan inte tänka mig något annat.
  Min svåger är svart och han skrattar gott åt alla som tror att så länge de kallar honom svart kan de uppföra sig hur som helst mot honom. Men har har militanta kompisar som inte tar lika lätt på det. Samtidigt kan jag förstå dem, de har växt upp i sydstaterna och varit med om hemskheterna där. Har man själv upplevt KKK på nära håll så sätter de sina spår.
  love,
  Q

  SvaraRadera
 6. Christie,
  hembakade och jättegoda!

  Olgakatt,
  Visst är det konstigt att man tror att allt ordnar sig bara man döper om saker - eller att man höjer en städerskas status genom att kalla jobbet något annat än städning.
  Det är ju lite som det här med att nia alternativt dua - tilltalsordet har ju inget med respekt (detta missbrukade ord) att göra. Det vore bättre om folk uppförde sig anständigt mot varandra istället för att säga rätt saker på fel sätt.

  Q,
  Ja, de var goda - det finns fyra kvar, de som kommer först får dem!
  Ingenting är svart eller vitt - det finns så många aspekter att ta' hänsyn till. Att vara svart och växa upp i sydstaterna måste ha varit fasansfullt. jag har kompisar som berättat om hur det var att vakna mitt i natten är det brann ett kors utanför huset.

  Margaretha

  SvaraRadera
 7. Värderingar och hur du säger det är viktigt!
  En mycket god vän med mörkt skinn tycker att svart är negativt och relaterar till svarta pengar, svart som en sotarr...., svarttaxi, alltså allt dåligt är svart.
  Så hur du vänder dig så har du rumpan bak och kan alltid trampa någon på tårna.

  SvaraRadera
 8. Ja, käre tid så komplicerat det kan bli, även om man tror att det är enkelt.
  Ett tag talades det om svarta dagmammor - jag har alltid undrat hur de ser ut.
  Margaretha

  SvaraRadera