tisdag 22 september 2009

Något att ta efter?

Ska man berätta en historia ur levande livet, kan det tyckas självklart att man, för det första kommer ihåg hela historien, och för det andra vet om den är sann.
Men det ger jag katten i. Det vill säga, jag vet inte exakt när historien utspelade sig och jag vet inte om mor Kajsa hette Kajsa. Men jag vet att hon var från norra Uppland, och att hon bodde ensam i sin stuga. Förmodligen hade hon det rätt knapert, för när man efter hennes död skulle ta hand om hennes kvar-låtenskaper, visade sig att hon bara hade en kjol. En mörk yllekjol, som mitt fram hade en rund stenhård fläck. Man kunde först inte förstå vad det var för slags fläck – men så småningom kom förklaringen från någon som hade känt Mor Kajsa. När hon åt, la' hon maten direkt i knäet. Jag kan tänka mig att efter några år hade tyget blivit så inpregnerat att hon kunde servera soppa direkt i kjolen.
Om man så tänker sig att man låter sin hund eller katt göra ren grytorna så blir det ju inte mycket att diska.


Att diska efter en person är väl inte hela världen, men i stora familjer är nog alla diskbesparande metoder välkomna. Hos mina Amishvänner äter man till exempel förrätt och efterrätt på samma tallrik – oavsett om det varit en slaskig stuvning före pajen med vaniljsås. Är man mellan 10 och 20 personer vid bordet, så blir det en avsevärd skillnad både i arbetsinsats och tid.

7 kommentarer:

  1. Milda Moses vilken historia! Mor berättade något liknande om en piga som alltid, när hon diskat, strök med fingret längs kanten i diskbaljan. Det fettklutt som då fastnade, smetade hon av i håret. Varför förtäljer inte historien, men kanske tyckte hon att håret blev blankt och fint av behandlingen...

    SvaraRadera
  2. Mira,
    Hon hade kanske torrt hår. Fast med tanke på hur sällan man tvättade håret förr i tiden så har jag svårt att tro att man behövde extra flott..
    Ett inre tvång kanske - jag hade en skolkamrat som måste slå till varje lyktstolpe han gick förbi - fast det var nog lite annorlunda.
    Det finns nog många oberättade historier.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Och den där om att inte slänga diskvattnet förrän det dög till grisen är ju smått klassisk.

    SvaraRadera
  4. Ninna,
    Lite grand som att "mullra på sumpen" - varifrån nu det uttrycket kommer...
    undrar
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. I Västergötland är såna historier inte ovanliga.

    En journalist besökte två bröder, och den ene förtalte att det hade blivit knepigt med "deska" sedan Bella dog.
    Reportern frågade om Bella var en syster till bröderna, då det fortfarande är vanligt att en hel syskonskara bor ihop.

    - Nä, det var enna hunna, svarade en av bröderna.

    SvaraRadera
  6. Får mig att tänka på historien om pigan som slutade sin tjänst och kramade om hunden, och sa'
    tack Karo för alla gånger du hjälpt mig med disken.
    Margaretha

    SvaraRadera