tisdag 15 september 2009

Matteus 5:37

Var i denna värld med småprat kan jag finna
En longitud utan någon plattityd?

............................. Christopher Fry

Elderly Quaker Lady
okänd konstnär.

Bloggblad har varit på "reträtt". Alla som lämnat kommentarer tycks vara positiva till det – men jag vet av erfarenhet att långt ifrån alla är det. För inte så länge se'n diskuterade jag företeelsen med några vänner, och i vår lilla grupp (fem personer) var oenigheten lika stor som enigheten hos Bloggblad.
A. tyckte att det var ett löjligt geschäft – lättförtjänta pengar för arrangörerna, inga föreläsare, inget program, bara lite käk till tysta kärringar.
B. skulle hellre dö än att hålla mun en hel helg.
C. skulle jättegärna åka, bara hon hade råd.
D. tyckte det var OK, men skulle aldrig komma på tanken att betala för att vara tyst.
Själv har jag lika stort behov av tystnaden som av det goda samtalet. Småprat kan vara givande, men jag har svårt för att prata för att hålla tystnade på av-stånd. Ända se'n jag var i tonåren har jag under långa perioder vistats ensam i min lilla stuga i skärgården, och tycker att den självvalda ensamheten är givande och rofylld.

Jag har märkt att det finns människor blir provo-cerade om man svarar på en fråga med ett bibliskt kärnfullt nej eller ja.
Jag tillhör det motsatta lägret som irriteras över den ständiga svadan och som retar mig på alla onödiga fraser många människor fyller ut både tal och skrift med.
Men jag fann min överman i tystnad en gång.
Vår familj, med gäster, hade varit på en hembygds-gård där man demonstrerade hur man levde förr i världen. Där vävdes och ystades, man gjorde takspån och kolade, och nere vid vattnet färgade man garn och åt våfflor.
En av våra mycket sociala gäster, knöt nya vänskaps-band med såväl andra besökare som med de som demonstrerade olika hantverk. Han skröt med mina kunskaper och delade ut min adress till höger och vänster. En av tjejerna som demonstrerade vävning blev intresserad och frågade om hon fick titta in i min verkstad på väg hem till södra Sverige om några da'r.
Ett par dagar senare stod hon utanför dörren. Jag visade henne min verkstad och vi yrkespratade – fast det var mest jag som pratade. Eftersom hon inte visade några som helst tecken på att ge sig av, frågade jag om hon ville komma med hem och äta middag. Med ett hus fullt av gäster kunde jag ju inte gärna bli stående i verksta'n hela da'n.
Ulla-Britt följde med hem – vid middagsbordet var stämningen hög, och samtalet flöt snabbt som det plägar i sällskap där man känner varandra väl. Att hon inte sa' så mycket då tyckte jag väl inte var så konstigt. Men hon sa' inget se'n heller – hon satt och satt, och hon teg och teg. Klockan blev mer och mer, gästerna gick och la' sig, och där satt vi och teg tillsammans. Jag frågade om hon ville kinesa på en soffa, eftersom det var rätt sent. Nej, hon skulle åka vidare – och så satt vi en timme eller två och bara teg. Jag försökte få igång samtalet, men det tynade snabbt bort i brist på bränsle. Till slut gav jag upp och vi bara satt. Nu minns jag inte hur många timmar som gick innan hon till slut tackade för sig och for sin väg – men det var långt efter midnatt.

9 kommentarer:

  1. Den självvalda tystnaden i ensamhet kan man söka utan att egentligen tänka på att man gör det, men att i sällskap med andra människor inte hålla igång en konversation synes mig vara svårt.
    Att tillbringa timma ut och timma in som gäst hos någon förefaller på gränsen till egendomligt.
    På mina fotoutflykter är jag ibland sitta och lyssna på tystnaden och det är något jag saknar sedan jag hade ett torp långt in storskogen.
    mvh R

    SvaraRadera
  2. PS. Men så ordkarg behöver man inte vara så man sväljer halva meningen.
    ....som gäst hos någon utan att prata förefaller......
    ska det naturligtvis vara. DS.

    SvaraRadera
  3. Jag har heller inte svårt för självvald tystnad.
    Under 17 år tillbringade jag varje sommarhalvår nere i ett torp i Västergötland. Det låg mitt i skogen och vägen tog slut vid mig.
    Många vänner som besökte mig kunde inte förstå att jag ville tillbringa så många månader varje år ensam, med bara några hundar som sällskap.
    För mig var det underbart.

    Jag skrattade när jag läste om din besynnerliga gäst ;)
    Jag fick på skoj en gång en liten bok från 40-talet som handlade om etikett. I den stod det att man som gäst aldrig skulle stanna så länge så att värdfolket blev tvungna att fråga sig:
    - Har denna människa inget hem?

    SvaraRadera
  4. Renée,
    Tillsammans med riktigt goda vänner är det ingen konst att vara tyst, det kan nog vara värre när man inte känner varandra. Men jag gillar inte pratandet för pratandets skull. Har man inget att säga så ska man inte göra det!
    Vad beträffar att svälja halva meningar, så tror jag det är modernt - man behöver bara lyssna på radio för att inse det.

    Christina,
    Visst blir man betraktad som en kuf av somliga (som möjligtvis har helt rätt) när man frivilligt sätter sig ensam å en ö eller i en skog.
    Ja, redan för si så där 1000 år se'n sa man:

    Ge dig av, var jämt ej gäst
    ständigt på samma ställe:
    ljuv blir led om han länge sitter
    borta på annans bänk.

    (ur Hávamál i Åke Ohlmarks tolkning).

    Jag har vänner som stannar på tok för länge, men då har vi åtminstone mycket att tala om. Fast det förvånar mig alltid att en del är så okänsliga att de inte fattar när det är dags att gå hem. Som värd ska man inte behöva gäspa och säga: "om jag vore borta så skulle jag hem och lägga mig nu". Det lär ha förekommit.
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. Märkligt att man kan gästa någon utan att prata... Jag har lätt för att prata, men om motparten är den tysta sorten, då tycker jag det är dösvårt att hitta något att prata om. Då blir jag också tyst.

    Jag har hört några som aldrig i livet skulle betala för att åka och vara tysta, men det är de som har tystnad omkring sig i vardagslivet. Det har inte jag. Dessutom har jag alltid en massa husliga saker som jag "borde" göra, och ansvar för mat -både inköp och tillagning och tvätt och sånt... eftersom jag jobbar halvtid och maken mer än heltid.

    Sen vet jag en del som alltid vill ha folk omkring sig och saker att göra för att de är rädda för ensamheten och tystnaden.

    Geschäft var det nog inte här, 700:- per dygn för helpension och eget rum med toa/dusch... det är rätt billigt.

    Så här ett par dagar efteråt håller jag fast vid att det var bland det bästa jag gjort på länge.

    SvaraRadera
  6. Visst kan det kännas konstigt att sitta tyst med en gäst man inte känner alls. Men man kan nog vänja sig. Jag har ett par vänner som har för vana att vara tysta i telefon. Förut babblade jag på som en galning, men det har jag slutat med nu. Jag sitter också tyst - särskilt när det inte är jag som har ringt upp, och inte har något särskilt att säga. Och jag hör ju till den generationen som lärt mig att den som ringer upp ska avsluta samtalet - så det är bara att vänta.
    Margaretha

    SvaraRadera
  7. Nåt liknande hände mig igår. Jag landade på Kloten och blev mött av Herr Widmer som skulle köra mig till huset där jag ska bo ett par veckor. Han hälsade, sen sa han inget förrän en halvtimme senare när han visade mig lägenheten. Och då sa han inte mycket mer än, här är det! Jag fick nyckeln sen gick han.
    Idag ringde tjejen jag ska jobba ihop med och hon är tackochlov mer social och berättade var jag kan handla och alla tusen praktiska saker man behöver veta på en ny plats!

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  9. Saga,
    Kommentaren ramlade in just när jag höll på att packa ihop för natten.
    Hoppas du får ett par bra veckor - jag är lite avundsjuk - Scweiz så här års kan vara ljuvligt. Fast du hinner kanske inte se så mycket annat än insidan av ett kontor?
    Måste du träffa Herr Widmer igen? Jag kände förresten en Herr Widmer en gång - dock icke samme man, min Widmer är sedan länge saligen avliden, dessutom var han den värstalustigkurre man kan tänka sig. Berättade alltid historier på dialekt. (Jag skrattade när han skrattade).
    g'natt,
    Margaretha

    SvaraRadera