torsdag 18 december 2008

Julklappstips 1936


Krage till syster

En flicka som inte är alldeles bortkommen med nål och tråd, kan sy en liten trevlig krage till julklapp åt lilla syster. Vi se på bilderna här två olika kragar, som äro försedda med broderi mitt fram i gles langettsöm. Hur det går till att sy langett syns på bilden till höger på föregående sida. Kragen kan vara vit med broderi i färg, men den kan också vara av något kulört tyg. På en mörkblå ylleklänning t. ex. kan man sy en krage av samma mörkblå tyg och brodera med vitt eller rött ullgarn; det ser trevligt ut. Det finns många sätt att variera med tyg och med färg och vad mönstret till själva kragen beträffar, så har ni säkert någon förut, som kan användas att klippa efter.
Svenska Journalen n:r 47, 1936
0
När jag läser dessa gamla tidningar så kan jag inte låta bli att undra över hur många små flickor som knåpade ihop presenter efter tidningens anvisningar. Barn gillar ju att göra riktiga saker så jag kan tänka mig att det klipptes, snörptes och knåpades i stugorna.
Jag har en lövsågad ask som min pappa gjorde när han var 11 år efter en beskrivning i Allers. Den värderar jag högt.

4 kommentarer:

  1. Innan teven fanns så pysslades det nog mycket ute i stugorna.

    SvaraRadera
  2. Christina,
    Ja, och jag tror att det var bra för ungarna. De blev inte dränkta av alla intryck som de flesta av dagens barn blir.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. ...och inte de äldre heller, egentligen skulle man slänga ut burken och återgå till pysslandet.

    SvaraRadera
  4. Vi har visserligen en TV men ser bara nyheterna och , jag överdriver inte, därutöver högst en handfull program om året. Jag har inte en aning om vad och vem det pratas om när man diskuterar TV program. Ibland säger vi att vi borde titta mer - vi betalar ju för en förfärlig massa program - men när ska man då läsa eller ha trevligt?
    Margaretha

    SvaraRadera