tisdag 6 oktober 2020

Utan mål och mening

 

An Autumn Stroll
det skulle kunna vara jag i mina 
bekväma och lappade kläder

tänker jag när jag på min promenad stannar och tittar hur en robotgräsklippare planlöst far runt på en stor gräsmatta — åtminstone förefaller det helt planlöst. Den stannar, backar och tar ny sats, men det vill sig inte så den backar ytterligare några centimeter, tar ny sats — men inte heller nu går det, så gräsklipparen gör helt om och kör i vad som ser ut som ett ärevarv. Och så börjar den om från början — det ser ut som om den mest står och buttar på några grässtrån innan den ger upp och tar en sväng mitt på gräsmattan innan den börjar om.

Chambermaid
tycker hon ser mer ut som en sömngångerska 
än en kammarjungfru, vilket jag förmodligen 
också gör när jag velar runt med dammtrasa 
och vattenkanna

Det slår mig att det nog är så jag ser ut när jag velar runt — i regel blir jag inte hejdad av grässtrån, men väl av blommor som behöver vattnas eller planteras om, och på väg därifrån tar det stopp vid något annat, kanske något som ska bäras upp på övervåningen. Om jag nu får till det och verkligen kommer upp för trappan kan jag ge mig på att det finns något annat som får mig att byta riktning och fortsätta det planlösa hushållsarbetet. 
Det enda som hjälper är att sätta sig ned med en bok — så då gör jag det.
Lesende Frau im roten Sessel


4 kommentarer:

 1. Management by walking about ...
  Jag gillar planlösheten, lyxiga dagar utan krav, när jag kanske börjar med att ta in ved från vedboden, hittar en trasig tavelram som jag bestämmer mig för att rädda, kommer på att det kanske finns en tavla på vinden som skulle passa, hittar även en bra lampa, som kan användas i det förråd som en gång varit mörkrum och där fanns det – högst uppe på en hylla under taket – några fotoalbum som jag letat efter länge ... Utan mål och mening, men meningsfullt ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag förespråkar verkligen ett improviserat liv - men jag får nog öva på att inte smita undan allt otrevligt. Allt kan faktiskt inte vänta tills i morgon.
   Margaretha

   Radera
 2. Men dina lappade byxor är finare!

  Precis så går jag från det ena till det andra utan att få något riktigt gjort. En kammarjungfru skulle man ha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annkatrin,
   Jag är nog lite kluven till det där med tjänstefolk - visserligen har jag ingen erfarenhet av dylika, men det känns ändå som om de skulle vara i vägen.

   Mina kära byxor sjunger nog på sista versen - men jag ska försöka få dit en lapp till.
   Margaretha

   Radera