måndag 12 oktober 2020

Liberi

 Ännu ett ord att lägga till min ordsamling där det kommer i gott sällskap med andra utrotade ord som kan vara bra att ha.

Portrait of Alexander von Humboldt
okänd konstnär

Men det vill jag bara ha sagt att en bokflod till, och vi har böcker i diskhon i köket. Signe Andersson gillar inte sådant.  En bokflod, för resten! En bok. Nästa bok som kommer denna familj till handa får vi hänga i ett snöre utanför fönstret. För nu är det så fullt med böcker även i tamburen så man får plocka Eyvind Johnson i folkupplaga ur galoscherna när man ska ut och det regnar. Fast det finns naturligtvis andra åtgärder man kan vidta, och vi är våra vänner så innerligt tacksamma för alla goda råd vi fått. Man kan köpa en herrgård med bibliotek med inbyggda bokhyllor från golv till tak, där butlem klänger kring väggarna och vördsamt nedplockar Wodehouse i halvfranskt åt mat mor. Det är bara så förskräckligt svårt att få tag på en bra butler i dessa tider. Detta råd tål dock att tänka på. Men det finns ett annat som jag vänder mig rysande bort ifrån. Det finns de som säger att man kan rensa ut böcker. Jaja, det gives kanske människor som kan det. Känslokalla typer. Brutala naturer.  

Känns det igen? Jag känner igen vartenda ord. Vill du läsa hela "E. o. biblioteksassistent sökes!" så hittar du Bangs kåserisamling "Slarvigt men mänskligt" hos Litteraturbanken.

Även om det ser ut som Alexander har ett bord för hemlösa böcker, så tror jag inte att han behövde ha Eyvind Johnson i galoscherna.

LIBERI, sbst.1, l. LIBRI, sbst.1, m. l. f. (2Mack. 2: 13 (Bib. 1541)Wallenius Proj. F 4 a (1682)) l. n. (Svart G1 120 (1561)Wallenius Proj. F 4 a (1682)best. -et l. -t; pl. = l. -er; l. LIBRERI, sbst.; pl. -er; l. LIVERI, sbst.1, n.; best. -et.
Ordformer
Etymologi
[jfr ä. t. liberei, eng. library, fr. librairie, it. o. span. libreria, ävensom lat. libraria, boklåda, bokhandel, librarium, bokskrin, mlat. librarium, bibliotek; till lat. librarius, som hör till l. har samband med böcker o. d., till liber, bok (se LIBRETT)]
(†) bibliotek. VarRerV 32 (1538)2Mack. 2: 13 (Bib. 1541)Alexandria, här haffuer Ptolomeus Philadelphus ett skönt Liberij vprättat.

5 kommentarer:

 1. Bang är underbar!
  Och så fick jag lära mig ett nytt ord, nu måste jag försöka hitta ett bra tillfälle att använda det också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eufrosyne,
   Visst är hon!
   Ord kan man aldrig får för många av!
   Brätta om du kommer på när och hur, du ska använda liberi.
   Margaretha

   Radera
 2. Jag känner en person som måste plocka ut böcker ur ugnen när den ska användas. (Nej, det är inte jag.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Det gäller bara att komma ihåg att ta böckerna ur ugnen innan det blir för sent!
   Jag förvarar inte böcker i min ugn, men väl annat som jag inte har plats för någon annan städes. Sedan jag glömde att ta ut en papperspåse innan jag behövde ugnen, så har jag blivit bra på att kolla om jag gömt något eldfängt där - innan det är för sent.
   Margaretha

   Radera
 3. Fin tavla, mina trettio tips när bokhyllorna fulla: http://hannelesbibliotek.blogspot.com/search/label/Bokhyllor%20fullt

  SvaraRadera