fredag 19 januari 2018

"Legenden om julrosorna" — novellutmaningen

5. Läs en novell som utspelar sig under en högtid — "Legenden om julrosorna" ur En saga om en saga och andra sagor! av Selma Lagerlöf.
Christmas Roses, 1889
 Carl Larsson 

Jag hade nog inte kommit att tänka på "Legenden om julrosorna" , om det inte vore för att min polska väninna och jag läste den häromdagen. Fast vi läste inte originalet från 1908, utan en lättläst variant. Det är åratal sedan jag läste den, och även om minnet av den hunnit blekna, så fanns det detaljer som jag saknade. Så jag gick hem och plockade fram boken ur bokhyllan — och det är kanske bäst att tillägga att det inte är jag som har läst sönder mitt exemplar, det har mina förfäder gjort.
Det är utmärkt att våra klassiker finns i lättlästa varianter — men inte går de upp mot originalet — bearbetningen har skett på bekostnad av det finstämda och det som Selma var så bra på, berättandet. Att läsa hennes sagor är ju som att höra dem berättas, och det tonfallet saknar jag. Alla charmiga detaljer har slopats, som:
Det var han, som hade lämnat dörren i muren halvöppen för att kunna kasta ut  molla och kvickrot på avskrädeshögen utanför. 
Hon gick vidare uppåt det lilla roskvarteret och tittade på isop, som blommade med gredelina blomster, och på kaprifolium, som stod full av gulröda blomklasar.
Och jag kan tala om att det är lika svårt för en polska att uttala Göingeskogen, som det är för mig att uttala "chrząszcz" (för den vetgirige kan jag tala om att det betyder skalbagge).


Lästa noveller

8. Läs en novell om en hemlighet  "The Guilty Secret"— av Charles Paul de Kock ur International Short Stories: French, från 1910.
19. Läs en novell där någon dansar — The Dancer In Red  and Other Stories, 1906, av Fergus Hume
3. Läs en novell med bokstaven X i titeln  The History of Professor De Laix, 1992,  av Robert Harris ur novellsamlingen "Stories From the Old Attic".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar