söndag 28 januari 2018

Grattis Acker!


Säger jag Acker, vet många vem jag talar om — medan förmodligen bara de engagerade jazzfantasterna genast skulle associera till Acker Bilk om jag använde hans dopnamn Bernard Stanley. Själv förflyttas jag snabbt tillbaka i tid och rum, till den dagen jag köpte min första grammofon. En liten enkel historia där högtalaren (ja, singularis) satt i locket. På den tiden hade lärarnas inköpscentral (LIC, en numera avsomnad inrättning) en liten butik på Regeringsgatan, alldeles invid Karl Staaffs park, dit gick mor och jag för att införskaffa denna nödvändighetsartikel. 

Bernard Stanley "Acker" Bilk"
28 januari 1929 - 2 november 2014

Vårt hus hade visserligen en grammofon — men den hade bara en hastighet, och det var för "stenkakor". På köpet fick jag två ep-skivor, den ena med "Petit Fleur" på ena sidan och "Wild Cat Blues" på andra. Jag inser nu när jag tänker tillbaka, att det var förmodligen då, i yngre tonåren, som jag fick smak för jazz.Fast det var inte Acker Bilk som spelade på min skiva, det var Chris Barber's Jazz Band.

2 kommentarer:

 1. Tack för den njutbara musikstunden. Intressant att läsa dina personliga rader. Min pappa var en riktig jazzkille och det smittades. Jag uppskattade att gå på jazzklubbar. Både på hemmaplan och i ex. Göteborg. Marie Fredriksson sjöng mycket jazz i början av hennes karriär.
  M v h Bosse Lidén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bosse,
   Det betyder säkert en hel del vad man växer upp med för musik - somliga gör allt för att undvika den i framtiden medan andra av oss fortsätter att gilla den.
   Margaretha

   Radera