måndag 30 oktober 2017

Ett tidligt inlägg

They always say time changes things, 
but you actually have to change them yourself.
                    Andy Warhol (1928 - 1987)

Nobility of Time
Salvador Dali

All mätning av  tid kan återföras till mätning av en likformad rörelse, som periodiskt upprepas. Detta sker lättast, om rörelsen försiggår längs en cirkel; i så fall kan man ersätta den likaledes likformiga vinkelrörelse hos radien. Tid kan därför definieras som en storhet, proportionell mot en likformigt växande vinkel. Jorden är vår fundamentala tidmätare, dess praktiskt taget likformiga rotation kommer till synes i himlasfärens skenbara vridning. Tidsmätning grundar sig på vinkelmätning på himlen, mätning av tid är densamma  som mätning av timvinklar.
                                   Svensk uppslagsbok 1936 års upplaga


och vän av ordning frågar sig genast, vad i hela friden är en timvinkel. Så här svarar NE:
timvinkel (betecknas Ω) inom astronomin vinkeln mellan timcirkeln genom en himlakropp och meridianen. Den mäts vanligen i timmar (1 h = 15°) och räknas positiv västerut. 

Om ordet tid har NE en hel del att säga, jag nöjer mig med att konstatera att ordet är urgammalt:
sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. tiþ 'tid; mässa; reningstid'; gemens. germ. ord, urspr. ev. 'avdelning; avsnitt'; jfr bittida, timme

De flesta av er har väl redan räknat ut att det år återgången till normaltid som fått mig att grunna över begreppet tid. Jag vet att debattens vågor går höga när ämnet kommer upp till diskussion  just nu tycks de som ogillar tidsfnattandet återigen ha börjat en kampanj för att slippa ställa om klockorna två gånger om året. Jag hör att många förordar sommartid hela året.
Personligen bryr jag mig inte om vilket det blir — teoretiskt sett så behöver jag ju inte befatta mig med tiden, för det mesta gör jag vad jag vill, när jag vill — men jag har insett att det är enklast att rätta in sig i leden och leva enligt den oss ålagda tiden. Eftersom även jag är social emellanåt så är det enklast att leva efter samma tidsnormer som alla andra. 
I och för sig har jag erfarenhet av att leva i två världar, de gånger jag har vistats i USA, på gränsen mellan två tidszoner — då gäller det att hålla tunga rätt i munnen. Eller åtminstone hålla reda på i vilken zon man befinner sig!

Men finge jag bestämma skulle jag (utan att vara otidig) välja normaltiden hela året, för jag märker nu hur trevligt det är, att det har hunnit bli ljust innan jag äter frukost!

tid
tid efter annan
tid är pengar
tidebok
tidegärd
tidelag
tiden läker alla sår
tiden är ur led
tidender
tidens tand
tideräkning
tidevarv
tidfästa
tidig 
tidigarelägga
tidigarelärare
tidigast
tidjord
tidkontrollur
tidkort
tidlig
tidlån
tidlön
tidlös
tidlösa
tidpunkt
tidrymd
tidrör
tids nog
tidsadverbial
tidsanda
tidsaxel
tidsbefraktning
tidsbegrepp
tidsbegränsa
tidsbeställning
tidsbestämma
tidsbild
tidsbunden
tidsdelning
tidsekvation
tidsenhet
tidsenlig
tidsfaktor
tidsfrist
tidsfråga
tidsföljd
tidsfördriv
tidsgräns
tidsinställd
tidskrift
tidskriftsindex
tidslig
tidsmedveten
tidsnöd
tidsomställning
tidsperiod
tidspillan
tidsplan
tidspress
tidsrymd
tidsschema
tidssingal
tidskillnad
tidsspillan
tidsstudieman
tidsstudier
tidstariff
tidstrogen
tidströmställare
tidstypisk
tidsutdräkt
tidsålder
tidsödande
tidsöverdrag
tidtabell
tidtagare
tidtagarur
tidtagning
tidtals
tidur
tidvatten
tidvattenhöjd
tidvis

Jag blev tvungen att kolla vad tidjord är:
tidjord subst. ~en ORDLED: tid--jord-en• regelbunden höjning, sänkning och töjning av jordskorpan p.g.a. (främst) månens växlande gravitationskraft {tidvatten}tidjordsforskningnär ~en har flod tänjs jordskorpan ut och vattenytan i en brunn sjunkerjordbävningar kan sannolikt utlösas av ~enCharles Darwins son lyckades 1882 göra de första mätningarna av ~en~en innebär att marken under våra fötter höjs och sänks med ca 30 cm varje dygn HIST.: trol. sedan slutet av 1950-talet
och nog är ordet tidigaelärare och senarelärare krystade konstruktioner






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar