fredag 9 augusti 2013

I dag för 154 år sedan


Illustration from U.S. Patent #25,076: 
Revolving Stairs. Issued August 9, 
1859 to Nathan Ames.

fick Nathan Ames patent på ”revolving stairs”. Men det stannade vid ett patent, någon rulltrappa byggdes aldrig efter hans ritningar. Efter honom fick en handfull andra gossar patent på liknande trappor — som även de, förblev ritningar. Inte förrän 1896, uppfördes en rulltrappa på Coney Island.

Till Sverige kom rulltrapporna på 1930-talet — bland annat vid Slussen, NK och PUB säger Wikipedia (och det kostade pengar att nyttja dessa trappor).
Själv åkte jag rulltrappa på Skansen, när vi var där med barnkrubban. Om det var mitt första möte med en rulltrappa vet jag inte, men det var den första gången jag minns att jag åkte uppför en. Jag minns också att en del av kamraterna var rädda för att kliva på trappan, så uniformerade vakter assisterade barnkrubbans tanter genom att hålla de rädda barnen i handen.
Kanske var det vid samma tillfälle som vi ungar betittade björnarna vid björnberget. Vi tyckte nog allihopa att björnarna var gulliga — men dagens clou var att en av dem bajsade. Då jublade vi, och konstaterade att deras bajs såg ut som senap.

2 kommentarer:

 1. Svar
  1. Debbie,
   Hm, möjligtvis hennes farfar.
   Jag var aldrig någon Cherry Ames fantast, men har för mig att hon var i Europa under andra världskriget - men med karlar vet man ju aldrig. Fast hennes far finns med i böckerna (tror jag), så jag lutar åt farfar.
   Margaretha

   Radera