tisdag 17 april 2012

Snudd på hälsokostNog gillar jag choklad — för invärtes bruk — men att bada i choklad tycker inte verkar särskilt tilltalande. 
Men eftersom jag äter 10 g choklad varje dag, så gläder jag mig över hur hälsosamt jag lever.
Ny forskning, som tyder på att choklad innehåller den sortens antioxidanter som kan förebygga både cancer och hjärtsjukdomar, har publiceras i ”Lancet”. Tvärtemot tidigare uppfattning visar denna undersökning även på att chokladätande kan vara bra för tandhälsan.
Tidigare har man trott att te är det födoämne (om te är ett födoämne) som innehåller mest av dessa antioxidanter — men nu visar sig mörk choklad innehålla fyra gånger så stora mängder som det finns i te. Min kombination av te och mörk choklad är tydligen oslagbar.
Inte heller ska choklad förorska acne, som är en vanlig föreställning.
Till yttermera visso anser man nu att choklad kan hjälpa oss att hålla vikten. I en amerikansk studie där det ingick närmaste 1000 personer, fann man att de som regelbundet äter choklad, tenderar att vara smalare än icke chokladätare.
Trots att choklad innehåller gott om kalorier, tycks det även innehålla något ämne som motverkar viktökning. Detta kan man läsa i en rapport i Archives of Internal Medicine.

Nöj dig med en bit!
Men påpekas det, choklad ska njutas med måtta, och regelbundet. Stora mängder är med all sannolikhet skadligt för oss — förmodligen behövs bara 6 g om dagen för att inte bara gommen ska ha glädje av chokladen.


6 kommentarer:

 1. Så är det. Bra mörk choklad i lagom dos är bara bra för hälsan.
  Däremot finns det choklad som innehåller så mycket "skräp" som är oförsvarbart i sammanhanget men det är ju i och för sig inte chokladen det handlar om utan om skräpet.

  Karin som tänker ta dagens dos nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Så'n tur att jag bara gillar mörk choklad - och i små mängder - det är ju lite mindre gegga i den chokalden än i mycket annat som kallas choklad.
   Man har ju i många år talat om hur nyttig choklad är, så det är intressant att läsa hur det ideligen kommer nya resultat av studier, som bekräftar de gamla - och tillför nya kunskaper.
   Margaretha

   Radera
 2. Intressant läsning. jag har aldrig varit mycket för godsaker över huvud taget, men en liten bit mörk choklad av god kvalitet säger jag inte nej till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chris,
   Roligt att stöta ihop med dig lite varstans i bloggoversum!
   Jag läste någonstans, för länge se'n, att barn som inte får godis innan de är två eller tre år, inte blir så begivna på godis senare i livet. Det stämmer nog på mig - men annars vet jag inte hur korrekt det är. Fick du sötsaker som barn?
   En ruta god chokladig choklad, om da'n, tycker jag är lagom.
   Margaretha

   Radera
 3. Jag hade en storebror som alltid snodde mitt godis, så jag vet inte riktigt.
  Jag har inget minne av att någonsin ha varit begiven på godis, däremot på frukt och kaviar ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chris,
   Rysk kaviar?
   Intressant det där med vad man tycker om. En del saker lär man sig ju att tycka om med åren, annat slutar man tycka om. Undrar vad det kommer sig.
   Margaretha
   som aldrig
   smakat rysk
   kaviar, och
   tycker illa
   om Kalles

   Radera