söndag 15 april 2012

Ärftlighetslära

 Trots mina nästintill obefintliga kunskaper i genetik, så är det ett ämne som fascinerar mig. 
En gång för länge se’n träffade jag ett svart par och deras ettåriga dotter. Det var en av de sötaste ungar jag sett, inte ett dugg lik någon av föräldrarna  — även om de också såg mycket bra ut. Flickan hade rakt svart hår blå ögon och såg nog mer ut som en chokladbrun indian, än en svart person. När jag har berättat det för folk, så får jag höra att det är omöjligt  och det är ju möjligt att det är  men flickan såg ändå så ut! Flickans mamma var adopterad och visste inte mycket om sin bakgrund, men hade hört att det skulle finnas en ingift vit person ett par generationer tillbaka. Pappan visste att hans farfarsfar var indian och att hans farmor förmodligen hade flera vita personer bland sina förfäder.


 När jag så läser den här artikeln, i Daily Mail, förstår jag att det jag såg kanske ändå inte var helt omöjligt. Artikeln handlar om ett tvillingpar där den ena är vit och den andra svart.

5 kommentarer:

 1. Titta på en kull kattungar, valpar eller kaniner så ser man att detta är inget ovanligt.Visserligen har genetiken hunnit litet längre än Mendel men hans grundläggande lagar gäller ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Men det tycks vara vanligare hos djur än människor - eller beror det på att de ynglar av sig i en annan takt än de flesta tvåfotingar?
   Jag har en gammal bok om Jack London, där står det att hans fru (en av dem) var halvblod och "fläckig". Har letat en lång stund på nätet efter bekräftelse på det men hittar inget.
   Maargaretha
   som fortsätter
   att leta

   Radera
 2. Det är spännande med genetik. Att kattungar och hundar kan vara helt olika beror också på att de kan ha olika pappor. En katt kan para sig med flere hankatter och få alla ungarna samtidigt. Det berättade min katts veterinär för mig när det konstaterades att min Randamanda hade tio ungar på gång, tre riktigt små och sju större (uppdagades vid sterilisering), men säkert beror det på genetiken också, precis som Olgakatt påpekar.
  Det har väl hänt att äktenskap har kraschat när ett barn som har anlänt inte alls har samma hudfärg som föräldrarna..den arma modern har blivit beskylld för otro trots att hon inte har varit det. En del människor har ett blått öga och ett brunt öga också..

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Vi bodde granne med en prisbelönt utställningscollie. En lika stilig hanhund vidtalades för att se till att det skulle bli ännu fler prisbelönta (och dyra)valpar. Planer som gick om intet när en schäfer hoppade över staketet och ånyo betäckte tiken. Fast alla valparna såg ut som äktaste collievalpar fick de inte stambokföras som sådana!
   Ja, jag har träffat några personer med olikfärgade ögon - man tittar till första gången.
   Nu för tiden borde man väl med ett blodprov kunna säga om det är troligt att mor har varit ute och jippat eller om det är generna som ställer till med hudfärgen.
   Margaretha
   som tillsammans
   med far, är en
   av de få blå-
   ögda kaninerna
   i familjen

   Radera
 3. Det beror säkert på, som du säger, att djuren i fråga ynglar av sig oftare och i större kullar att vi ser det så tydligt där - även om det är samma pappa, vilket som påpekats inte alltid är. Teoretiskt skulle det det nog även kunna förekomma olika fäder hos homo vid tvåäggig tvillingfödsel.
  Sen är det så klart spektakulärt med tvillingar av det uppvisade slaget, oftast är skillnaderna inte fullt så iögonenfallande.

  SvaraRadera