onsdag 18 april 2012

Brownies choklart

 Chocolate Square II  
 Lanie Loreth

Det är snudd på ett under att någon annan infor-mation än hur man bakar brownies får rum i sajberspejs. Jag tror att jag skulle kunna prova ett nytt recept varje dag i resten av mitt liv — och ändå inte hinna med mer än en bråkdel av dem.
Somliga vill ha dem kompakta, andra vill ha dem mer som en mjuk kaka, en del vill ha dem extremt chokladiga, medan de chokladsvaga faller några i smaken — alla kan hitta ett recept som passar. Men den ska vara rätt kompakt, och får absolut inte vara torr — kanske är det en brylling till vår kladdkaka.
För 119 år sedan hölls en utställning i Chicago, ”the Columbian Exposition”, och då behövde man en dessert åt damerna som besökte utställningen. Den skulle vara mindre än en traditionell tårtbit — och det skulle gå att äta den direkt från lunchlådan. Så föddes ”the brownie” — en brownie med valnötter som hade en aprikosglasyr. Och så bakas de fort-farande på Palmer House Hotel i Chicago, där de skapades 1893.
I början på 1900-talet blev brownies populära och recept började dyka upp i kokböcker, och så be-gynte deras segertåg — först i U.S.A. och Kanada, och så småningom i hela världen. 
Kanske har jag fel, men jag har alltid betraktat brownies utan bakpulver som mer ursprungliga än de med. Och när jag tittar på gamla recept så före-faller det vara så — men säker är jag inte. Däremot är jag säker på att jag gillar konsistensen bättre på dem utan bakpulver.
Bland de recepten som jag nyligen återfann, fanns ett tidningsurklipp som handlade om brownies. Slarvigt nog skrev jag inte från vilken tidning klippet kommer — men jag förstår av en annons på baksidan att det måste ha varit när jag hälsade på Maiken i Kentucky 1996. Där finns flera olika recept på brownies, både med och utan bakpulver. Jag fastnade för en mix, men gjorde bara halv sats ifall jag inte skulle tycka om den. 

Artikeln inleds med lite brownieprat:

A perfekt brownie, according to dessert expert Sax, is fudgy, dry and crackled on top, moist and dense within. Some people like their brownies cakey and dark; Otters like them sweet, fudgy and dense — expectations diffar as much as recipies.
When you read a brownie recipe, you can expect these things:

 • If it calls for sour cream, buttermilk or other liquid, you can expect it to be caky and tender, not dense and moist.
 • If it calls for chocolate sauce out of a can, expect dry bars that aren’t very chocolaty — these bars are usually iced.
 • If the recipe requires beating eggs “until fluffy”, you can expert a brittle top that rises off the bar underneath and may crack when you cut it.


Alice's homemade brownie mix
If you have young bakers in the house, consider putting together a batch of your own brownie mix.
Assistant Food Editor Alice Colombo used this recipe to fill little freezer bags; she would keep them on a freezer shelf that her sons could reach so they could bake whenever the mood hit.


Making the mix:
4 cups all-purpose flour
4 teaspoons baking powder
8 cups sugar

2½ cups cocoa
2 cups vegetable shortening

.
Making the brownies:
3 cups Alice's brownie mix
3 eggs, beaten
1½ tsp vanilla
½ cup chopped nuts (optional)


To make the mix, mix together dry ingredients. Use two knifes or a pastry blender to cut the shortening into the mixture until it looks like coarse meal.
Divide the mixture into plastic "zipper" bags, measuring 3 cups into each bag. Refrigerate (for best storage) up to 6 weeks, or freeze for longer storage.


To make brownies, grease an 8- by 8-inch baking pan. Heat oven to 350 degrees. Combine all ingredients until well-blended. Bake for 35 to 40 minutes. Cool and cut into squares.


Jag gjorde som sagt, bara halv sats  med halva mängden socker  och tycker att det är ett bra basrecept, som man kan variera hur mycket som helst. Den här gången hade jag inga nötter i, men en halv kopp frysta svarta vinbär.
Eftersom de flesta moderna amerikanska recept avser extra stora ägg, så använde jag fyra ägg, när jag insåg att smeten blev i styvaste laget.
Här hittar du en omvandlingstabell.
4 kommentarer:

 1. Nu måste jag åter ta mig en chokladbit 70%. Blev ju sugen av att läsa ditt inlägg.
  Intressant att du använder svarta vinbär. Det har jag aldrig testat i chokladbrownies.
  Hade du i bakpulver i den halva satsen enligt receptet?
  Chokladbrownies brukar gå åt här under cafétid

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag väntar med min chokladbit (86%)till eftermiddagsteet.
   Jag hade bakpulver i, men tror inte att det behövs - i alla fall inte med de fyra äggen jag hade. Den blev väldigt hög, för hög, en något större form blir det nästa gång.
   Jag har rätt ofta bär i mina brownies - ibland har det blivit för slaskigt med färska bär, men gott är det! Har jag det inte i, så brukar vi äta det till kakan.
   Margaretha

   Radera
 2. Låter dösmarrigt så det ska jag testa. Jag gör nog hel sats, så har barnbarnen något att ta av. Vinbär har inte jag heller testat, jag har nog ett par lådor kvar i frysen, så det ska jag testa snart. Tack för recept och tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag kan inte gissa vem, men är glad om du gillar receptet. Har du hallon eller björnbär, så är det också gott.
   Margaretha

   Radera