fredag 27 april 2012

Mest trafik, bara lite browniesUndet min tid i Kanada var jag Tawny Owl (en av ledarna) i en avdelning med brownies. Den kår jag tillhörde i Sverige, höll till i ett skyddsrum, något som vi väl inte var riktigt belåtna med — men när jag såg hur flickorna i Kanada hade det, insåg jag hur bra vi hade det, med en stor lokal som vi inte behövde dela med någon. De här flickorna i East S:t Paul höll till i en kyrka, där varje möte började med att de drog fram gamla möbler och ett par madras-ser, som de använde till att dela in lokalen i små rum med, så att varje grupp skulle få ett eget utrymme. Hemma hade varje patrull sitt eget lilla rum som de inredde med mer entusiasm än smak.
Ett av våra möten ägnades åt trafikregler, de som hade en cykel, och inte bodde för långt borta cyk-lade till mötet, dit även ett par trafikpoliser hade kommit. 

Trafikundervisningen skilde sig inte från vad jag varit med om i Sverige — utom på en punkt. När det kom till hur man markerar att man ändrar kör-riktning, blev jag tvungen att dölja mitt leende. När man svänger vänster, sträcker man ut sin vänstra arm precis som vi gör (borde göra). Men när man svänger höger, sträcker man upp vänstra arm — och motiveringen gillar jag: ”en bilist vevar ju inte ned höger vindruta och sträcker sig ut på den sidan av bilen för att visa att han ska svänga”. Varpå alla flickorna skrattade — sååå tokig var man ju inte. 
I England på 60-talet såg jag ofta handsignaler, men det här var Kanada flera år senare — och där har jag har aldrig sett någon markera körriktningen annat än med sin blinker. (Finns det inget annat ord på svenska? Pilen talar man ju inte längre om — även om jag minns den tiden).

Därför blev jag rätt överraskad när jag begav mig ut på nätet för att leta efter lämplig illustration  det finns massor med, både bilder och text, som hand-lar om handsignaler. Tydligen ingick det i körut-bildningen rätt länge, både i Staterna och Kanada. Roliga gamla tidningsklipp finns också, som visar ”nyheter” som ska bidraga till trafiksäkerheten.

I både U.S.A. och Kanada, kan det ju på sina håll vara ordentligt kallt på vintern. Personligen före-drar jag absolut att ha bilfönstret stängt, och an-vända mig av bilens blinker, när jag ska svänga.

                                                       
För den som undrar, kan jag berätta att tawny owl är vad som på svenska heter kattuggla, Strix aluco.

6 kommentarer:

 1. En underbar liten tawny owl!
  Intessant värld detta med scoutingen. Själv har jag aldrig varit scout men är gift med en spejare

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag gillar ugglor!
   Ofta är det nog en slump om man går med i scouterna. Var man bor, kompisar och till slut beror det ju på om man trivs i gruppen.
   M

   Radera
 2. Termen du efterlyser torde vara körriktningsvisare.

  Jag försökte med scouter ett par gånger men blev inte insläppt i gemenskapen så jag gav upp. Väldigt dåliga ledare inser jag idag, då var jag bara ledsen och förvirrad och trodde att det var nåt fel på mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Olgakatt, naturligtvis heter det körriktningsvisare. Ett behändigt litet ord!
   Fenomenet, att inte bli insläppt i gemenskapen, förekommer ju i alla sorts grupper - men jag tycker det är oförlåtligt när ledarna inte märker det (eller inte vill märka det), och gör något åt det, när det gäller grupper med barn och ungdom.
   Margaretha

   Radera
 3. när jag var liten så fanns det de som gjorde handsignaler när de körde bil. jag tyckte att de var jätte gamla, minst lika gamla som jag är nu! men nu är det länge sen jag såg någon göra det. och jag håller med dig, jag vill inte köra med öppet fönster på vintern. men det var roligt att läsa annonserna.
  take care!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Ända tills jag fick alla dessa napp på nätet, har jag trott att det var en brittisk företeelse - Kanada är ju i somliga avseenden rätt brittiskt. Men nu förstår jag att man även i Staterna har föredragit handsignal framför körriktningsvisare.
   Det är nog tämligen utdött nu, jag läste på en blogg hur en kvinna använde handsignaler i rusningstrafik, när hennes blinkers la' av. Hon fick bara ilskna tutningar och obscena gester till svar.
   Margaretha

   Radera