lördag 21 april 2012

Grattis John!

21 april 1838 – 24 december 1914

Nationalparkernas fader kallas han, John som var född i Skotland, men som elvaåring tillsammans med sin familj emigrerade till U.S.A. 
Denne naturforskare, och författare stod både på naturens och indianernas sida. Att stora delar av Kaliforniens natursköna platser bevarats, som Yosemite Valley och Sequoia National Park, är till stor del hans förtjänst.
En del av hans böcker finns att läsa på hos Gutenberg, liksom Samual Hall Youngs bok “Alaska Days with John Muir”.
Både lärosäten och naturområden har blivit uppkallade efter John Muir. Jag har bara besökt ett av dem, Muir Woods National Monument, ett 224 ha stort område ett par mil norr om San Francisco, varav 94 ha redwoodträd (Sequoia sempervirens). 
Alla som besökt en skog med dessa jätteträd vet hur storslaget det är, många liknar det vid en katedral och väljer att gifta sig i Muir Woods. Just när vi var, fick vi på avstånd bevista en vigsel.

I Kalifornien firar man i dag John Muir Day.

4 kommentarer:

 1. Mycket får man lära sig på din blogg. Det vore roligt om man kom ihåg allt också!
  Ingrid som inte suttit vid datorn på en vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Man behöver ju inte komma ihåg allt - bara tillräckligt mycket för att veta var man kan hitta information om det man vill veta.

   Datorpaus låter skönt - man får inte glömma att det finns ett riktigt liv bortom tangentbordet!
   Margaretha

   Radera
 2. Tack snälla John! Det var mycket fint i Yosemite när jag var där och de stora träden är magnifika var de än står.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Det behövs människor som John!
   Läste nyligen att en rätt lång kuststräcka i Kalifornien fredas nu - det finns uppenbarligen naturkramare av alla de slag, tack och lov.

   Jag köpte en kruka med ett sequoiafrö, när jag besökte Muir Woods - det kom upp, men tröttnade snart på livet. Så vi får nöja oss med normalstora träd här.
   Margaretha

   Radera