måndag 26 mars 2012

Å, vilken härlig morgon


Nästa recepkort får mig att skratta. Min väninna Mary Ellen och jag hade ätit frukost, nu satt vi i köket och skrattade åt nattens, eller snarare morgonens, händelser. Dave hade kommit hem vid sjutiden på morgonen, dödstrött. Han tjänstgjorde för tillfället på en förlossningsavdelning, och det hade varit ett sällsynt givande dygn. Jag minns just nu inte hur många barn som kom till världen, men jag minns att det aldrig tidigare hade fötts så många barn på så kort tid på just det sjukhuset. Så Dave ramlar i säng och somnar innan huvudet hunnit ned till kudden, bara för att bli väckt efter en halvtimme när familjens katt bestämt sig för att han skulle förlösa henne.
Nu sov han den rättfärdiges sömn tillsammans med kattan och hennes fyra kattungar — men han skulle vara tillbaka på sjukhuset på eftermiddagen och skulle inte få sova så länge till. Mary Ellen bläddrade i en tidskrift och läste ett recept högt för mig, och undrade om vi inte skulle prova den kakan. Det var reklam för något — om det var mjölsorten, bakpulvret eller margarinet minns jag inte längre, men den var enkel och ugnen var varm eftersom jag hade en plåt bröd på gräddning.
När Dave så småningom vaknade doftade huset av nybakat bröd, och han kunde styrkt av den söta kakan och “barnmorskekaffet” (starkt även med svenska mått mätt) återgå till arbetet — inte utsövd men vaken.

 Turn the oven to 375°F (200°C).
Pop all these things into a bowl at once; 1½ cups flour, ¼ cup sugar, 2½ tsp baking powder, ¼ cup shortening, ¾ cup milk, 1 egg.
Beat 50 quick strokes with a fork. Pour into a greased 9" square pan. Sprinkle top with ¼ cup brown sugar and ¼ cup chopped nuts; then dot with 2/3 cup jam.
Bake 30 minutes.
Have the coffee hot and ready and oh, what a beautiful morning!

6 kommentarer:

 1. Rubriken får mig alltid att tänka på "Oh, what a beautiful morning" och det tillfälle när min älskade svärson och jag satt och såg musikalen Oklahoma tillsammans på TV.

  Efter ett tag vände jag mig till honom och undrade lite förstrött VAR någonstans i USA det hela utspelade sig. Han tittade allvarligt på mig utan att röra en min och sa:"Det kanske är i Oklahoma..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Det går nog inte att undvika att tänka på den melodin, om man känner till den. Men jag har haft den i ett tidigare inlägg, så jag tyckte inte att jag kunde lägga ut den igen.
   Margaretha

   Radera
 2. Jag är säker på att jag har det receptet någonstans, jag tror att det kommer från Good Housekeeping som min mamma brukade prenumerera på den. Jag har glömt allt om det, men jag brukade göra det ganska ofta, jag måste gräva upp det, oavsett var jag kanske har det.
  Den katten visste vem hon skulle be om hjälp! Stackars Dave.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wendy,
   Det är mycket troligt att det är ett recept från Good Housekeeping. Det är ju ett väldigt enkelt recept, så om man plötsligt kommer på att man vill ha något nybakat till fikat så är den perfekt.
   Ja, den katten visste vem som var proffs på förlossningar!
   Margaretha

   Radera
 3. Tack för ett gott recept! Jag lagade det i morse när mina barnbarn skulle komma. Det blev en bit kvar och den åt min man upp nu! Det blev mycket gott med hallonsylt.
  Katter är kloka djur som vet vem de ska be om hjälp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till bastmattan Lone,
   Roligt att ni alla uppskattade kakan! Det var nog bra att den gick åt första da'n - det är den sortens kaka som är godast nygräddad.
   Ja, katter vet precis vad de vill och vet hur saker och ting ska vara!
   Margaretha

   Radera