torsdag 15 mars 2012

Octothorpe


Och avsluta med fyrkant, säger rösten i telefonen sedan den gett mig sjutton alternativ  — men inget som leder dit jag vill.
Men nu ska jag inte hetsa upp mig över telefon-svarare, det var det roliga ordet octothorpe jag tänkte tala om. Eller number sign, hash, pound sign, crosshatch, (garden) fence, mesh, flash, grid, pig-pen, tictactoe, scratch (mark), (garden) gate, hak, oof, rake, sink, corridor, crunch, punch mark, som det också kallas. För att krångla till det or-dentligt så finns det ett antal olika stavningar att välja bland: octothorp, octothorpe, octathorp, octotherp, octathorpe, och octatherp.
Men inte ett enda svenskt namn! Jag har bara hört det benämnas fyrkant — och då bara i telefon-sammanhang.  Om tecknet används används på något annat vis i Sverige, så har jag missat det. Själv tänker jag på det som “number sign”, eftersom det används istället för nummer (№) i Amerika.
Det påminner en aning om korsförtecken eller höjningstecken (♯), som man använder i notskrift — men har alltså inte ett dugg med det att göra. 
Läs mer om octothorpe och dess unga historia här.

10 kommentarer:

 1. Jag använder också, periodvis, # istället för nr. Särskilt efter mitt senaste halvår i Santa Barbara. Numera används också "hashtag" flitigt på Twitter. Genom att skriva t ex #svtdebatt i sin tweet så kan man "prenumerera" på alla twittringar som använder den taggen. Jag ska villigt erkänna att jag var tvungen att leta upp vad hash var för precis som du skriver här kallar vi tecknet för fyrkant och jag kan inte heller komma på annat än från alla notböcker och sen då efter knapptelefonens inträde.

  Tror jag har sagt det förr med det finns så otroligt mycket saker här i världen att veta och känna till, som octothorpe t ex, och jag önskar hjärnan kunde utveckla sig mer så jag kunde få plats med mer - eller snarare komma ihåg mer saker så jag slapp lära om nytt gång på gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa,
   Eftersom jag inte kvittrar, har jag missat den användningen av "vad-man-nu-vill-kalla-tecknet".
   Jag är glad om jag minns på ett ungefär var jag kan hitta information om allt som inte ryms i skallen. För väldigt mycket har man ju ingen direkt nytta av, det är mest kul att hört talas om det.
   Margaretha

   Radera
 2. Nu har jag lärt mig något nytt igen! Kan inte förstå varför det heter "fyrkant" på svenska, det är ju inte någon sån... Jag tryckte på tecknet i början endast för att jag inte hittade något annat att trycka på. Och det var tydligen rätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Tja, något ska det ju heta - och lika väl som att försöka komma ihåg octothorpe, så kan man ju säga fyrkant.
   Margaretha

   Radera
 3. Hur i fridens dar kom du på att det kallas octothorpe?
  Telefonfyrkant skulle jag vilja kalla det om jag sstötte på det utanför en telefon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Jag stötte på det i en artikel jag läste - se'n var det bara att fortsätta att utforska vad som fanns att läsa om fyrkanten på nätet. Och det är en hel del.
   Margaretha

   Radera
 4. Jaha, då lärde jag mig också något nytt. Hade ingen aning om att det där lilla tecknet hade ett så konstigt namn. Ser det ju varje gång jag tittar på min telefon.
  Och att inte hitta rätt alternativ kan jag bara säga "ja och amen" till. Jag brukar envetet säga "agent" när jag ringer för att komma förbi alla menyer och det brukar fungera. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Så länge det finns nya saker att lära sig har man aldrig långtråkigt!
   Som artikeln säger, finns det ju några olika uppfattningar om ursprunget till det konstiga namnet - alla lika troliga, eller otroliga.
   Tecknet är ju ändå vanligare i Amerika än här, eftersom det ofta förekommer i adresser - som rural route och apartment.
   Jag vet inte vad jag ska säga i Sverige - agent tror jag inte leder någonstans. Har läst att somliga svär, och tycker att det hjälper.
   Margaretha

   Radera
 5. Jag lärde mig faktiskt det här ordet i förra veckan, av Trond. Jag har kallat det för hash förut och det kommer jag att fortsätta med, octothorpe är alldeles för svårt att komma ihåg.

  Hoppas att du inte behöver knuten längre!
  kram från
  Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mette,
   Men då skulle du väl ha bloggat om det!!!

   Knutar är alltid bra att ha.
   Margaretha

   Radera