torsdag 8 mars 2012

Kraftuttryck


För en tid sen samtalade jag med en yngling, som kryddade sitt språk med allehanda svordomar — så till den milda grad att de förlorade sin förstärkande effekt. Han berättade om saker som var så jävla snygga, studier som var så in i helvete jobbiga och däremellan stoppade han in diverse faen och shit. Det senare ordet uttalade han som så många andra som chit — vilket jag inte är säker på att han vet vad det betyder.
Jag lägger inga moraliska aspekter på svordomar, men när de inte tillför något så undrar jag vad nyttan med dem är. 

För många, förfärligt många, år sedan hörde jag ett radioprogram där en amerikansk man medverkade — en av få amerikaner som jag hört tala svenska utan tillstymmelse till brytning. Han berättade att när han först började lära sig svenska, tyckte han att svenska svordomar var så vackra. Jävla förbannade skit, sa han, och det lät faktiskt som om han läste en vacker dikt. Visst har han rätt i att jämfört med engelskans, ofta korta och expressiva svordomar, är våra svenska kraftuttryck mycket melodiösa.

Roliga svordomar hör man inte så ofta, jag hade en väninna som drog till med “Annaboffa i min nattkappa” när hon blev riktigt irriterad — vilket ju låter så löjligt att det för det mesta fick henne att skratta.
Just nu kan jag bara komma på några få uttryck av det slaget.
“Det var som själva Stefan.”
“Blåmålade spiskrokar, grönsvedda änkor och snöpta kalkoner.”
“Kyss mig i klinkans övre laterala kvadrant.”
Berätta, har ni några roliga kraftuttryck på lager!


11 kommentarer:

 1. Jag måste ju erkänna att jag, alldeles osökt, kommer att tänka på vår tids mest fullfjädrade kraftuttryckare; Kapten Haddock:

  http://mirasmirakel.blogspot.com/2009/09/krakvinspimplare-och-glodsvedda-kolsvin.html

  Annars gillar jag Dra på trissor! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder uttrycket milda limpa när det händer någonting som kräver något extra "kraftfullt". Men visst drar jag på med ett faen någon gång också...
   Det var som själva krutsatan var ett familjärt uttryck som uppstod när min moster var liten och kallade skurtrasan för krutsatan...nu tror jag att det bara är jag som tar fram krutsatan när jag städar. Märkligt nog så går det mera undan med en skurtrasa som heter så...

   Ditt inlägg får mig att tänka efter...kanske jag återkommer ännu

   Karin

   Radera
  2. Mira,
   Jo, till och med jag har hört talas om denne kapten, fast jag är tämligen likgiltig inför Tintin.

   Karin,
   Krutsatan tycker jag var omåttligt roligt - får mig att tänka på en del oväntade uttryck som uppstår när man balar taklänges. De är väl inte alltid så roliga, men eftersom man inte alltid är beredd på vad som ska komma, uppstår en slags situationskomik. När någon till exempel missar pucken eller man kör i en buss- och trögfil.

   Har problem med att svara - somliga kommentarer försvinner och svarsrutan kommer inte upp när jag klickar på svara. Ska bli spännande att se var det här svaret dyker upp.
   Margaretha

   Radera
 2. Undrar hur många som hittar den övre laterala kvadranten...
  Karins krutsatan är härlig!Hoppas jag kommer ihåg den.
  Min far brukade säga "järnplåtar" det tyckte vi ungar av någon anledning var jättekul. Jag hörde en upprörd präst be någon "dra mig på en liten vagn!"upprepade gånger. Min konfirmationspräst använde "bottenlöst" väldigt flitigt.
  Själv är jag inte särskilt rolig när jag, på väldigt obildat sätt, t ex säger att något ser ut som fan. Men min "fromma" väninna brukar då lägga huvudet på sned och fråga om jag verkligen sett honom och vet hur han ser ut.
  Det tycker jag är litet kul - men inte hon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Tja, vet man det inte - och är för slö för att slå upp det, så får man väl kyssa till på en höft.

   Jag har hört både dra mig på en vagn och järnplåtar - och kommer ihåg en adventskalender för en himla massa år se'n, där Tge Dnielsson, sa' Ddra mig på en tallkottevagn" - eller något åt det hållet.
   Även jag har en icke-svärjande väninna som, om jag skulle dra till med en ed, säger: "nej men är han här?". Samma skola som din väninna tycks det mig.
   Bottenlöst har jag inte hört som svordom - men min konfirmationspräst tyckte att vi skulle säga hoppsan om vi träffade tummen istället för spiken.
   Margaretha

   Radera
 3. "Jävlar i min lilla låda" brukade en bekanting till mig dra till med när han skulle riktigt förstärka något. Vad det var för en låda har jag aldrig funderat över ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisette,
   "Jäklar i min lilla låda", brukade en vän till familjen säga. Språklåda kanske.
   Margaretha

   Radera
 4. Haver man skola skådat uppå fasiken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ninna,
   Den är ny för mig!
   Margaretha

   Radera
 5. Har nog tyvärr inga bra eller roliga kraftuttryck att bidra med. Av någon anledning känns det enklare att svära eller ha kraftuttryck på engelska.
  Den där laterala kvadranten kan man undra var den är. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Som killen i radioprogrammet sa', så är ju engelska svärord mer expressiva än de svenska - så de ta'r kanske bättre?

   Klinkor är skinkorna, så det är på skinkas övre utsida (enkelt uttryckt, eftersom man inte kan skissa här).
   Margaretha

   Radera