söndag 18 mars 2012

En knäpp kaka


 Försöker, utan någon vidare framgång, att sortera och slänga papper. En av högarna jag nyligen tacklade, visade sig innehålla en bunt med recept. Somliga av dem minns jag precis när jag skrev eller fick — på några har jag varit ordentlig nog att skriva när och var jag skrev av dem. Men det har jag inte gjort på receptkortet där jag kopierat “Wacky Cake” (kan det vara från dig Maiken?)
Det är en kaka med många namn, Dumpy Cake, Crazy Cake, Wartime Cake eller Rationing Cake — men Wacky Cake är nog det vanligaste. Somliga säger att kakan kom till under depressionen, andra att det är en skapelse från andra världskriget när många matvaror var ransonerade.
Och vad är det som är så knäppt med kakan då? Ingenting skulle jag säga — men lite ovanlig är den eftersom den varken innehåller ägg, smör eller mjölk. En perfekt kaka för allergiker eller veganer — dessutom är det nog det enklaste bakverk jag mött. En enda sked behöver man diska sen man skjutsat in kakan i ugnen! Det passar mig precis.
Så här gör man.

Wacky Cake

1½ cups flour
1 cup sugar
3 tbsp cocoa
1 tsp baking soda
1 tbsp vinegar
6 tbsp margarine, melted
1 tsp vanilla
1 cup cold water

Preheat oven to 350°F (175°C). Use an ungreased 9” x 9” x 2” pan. Sift dry ingrediens into pan. Level off and punch 3 holes into mixture with back of spion. Into one hole pour vingar, into the next pour margarine, and into the last hole the vanilla. Pour water over all and stir thoroughly with fork. Bake 25 minutes.
This is a fine moist devil’s food cake that will keep 4 or 5 days and is a man’s favorite.

Somliga recept förespråkar olja istället för margarin, och ibland bara 5 matskedar. Antalet skedar kakao skiljer också en del från recept till recept  jag brukar ta ¼ kopp. Använder man inte flytande vanilj så är det naturligtvis bättre att blanda den med de andra torra ingredienserna och bara göra två gropar  i mjölblandningen.
Att sikta ingredienserna bryr jag mig aldrig om, blandar bara väl.
Jag vet att jag för många år se'n bytte ut kakon mot kryddor, och det blev också bra. En kompis sa' att hon brukar ha nötter och äppelskivor i sin kaka. 
De flesta amerikaner har svårt att tänka sig en kaka utan frosting eller glasyr, men jag tycker nog inte att det behövs — hellre serverar jag färska bär till den, och kanske lite glass. 

Här är en bra sida där man kan omvandla olika mått.13 kommentarer:

 1. tack, tack, massor med tack! jag hade glömt bort att det fanns en knäpp kaka. det var min mosters specialkaka, som hon alltid serverade med fudge frosting. jättegod, nu ska jag gå raka vägen till köket och baka en knäpp kaka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Kul att jag kunde friska upp ditt minne. Hoppas den du bakade var lika god som de din moster gjorde.
   Fudgefrosting kan vara OK om jag får göra den själv, men de flesta amerikanska recept har ju osannolika mängder florsocker i dem. Det frostingreceptet som hör till det här receptet (och som jag inte brydde mig om att lägga ut) innehåller 1 lb socker!
   Margaretha

   Radera
 2. Den står i ugnen nu.

  Hörde nyss på nyheterna: "en gammal antik"...
  På tal om gammal medeltidskyrka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kicki,
   Hoppas att du gillar den!

   Jag hörde det också! Samma sändning som vimlade av innan när det borde ha varit före - och folk som sa' bra när det borde ha varit god. Inser att det är en villfarelse att journalister ska behärska sitt modersmål - men när inte ens lärarna gör det, kan man väl inte begära mer.
   Margaretha

   Radera
 3. Hallojsen. Long time no seen.
  Det här passar väl bra just när du gör inlägg om knäppa kakor. Minns du att jag /vi pratade om recept på kaka gjord av "salta kringlor". I dag kom receptet från min släkting over there. Inte är det precis min "Cup of cake" (med en lätt travestering)men varså god!
  Ha en skön kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisette,
   Så bra att jag är vegetarian, så har jag något att skylla på när jag tackar nej till den där salladen.
   Många gånger verkar amerikanska sallader mer som en efterrätt än en sallad.
   Konstgjord vispgrädde, med alla sina skumma ingredienser är ju inte heller något att stå efter.
   Vi skulle kanske starta en blogg med underliga, skumma och livsfarliga recept.
   Margaretha

   Radera
 4. Konstig kaka med vinäger...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Det är kökskemi - det är kombinationen av vinäger och bikarbonat som får kakan att resa sig. Och man känner inte smaken av vinäger alls.
   Margaretha

   Radera
 5. Haha! Glömde så klart skicka med receptet. För sent på kvällen ;)
  Här kommer det:

  This is the receipe for the Pretzel Salad:
  Crust:
  2 cups crushed pretzels
  3/4 cup metled margering
  3 tsp. sugar
  mix crushed pretzels, melted margerine and sugar in a bowl and then put in a 9 x 13 baking dish. Bake 8 minugtes at 400 degrees. Do not overbake.
  Filling:
  1 8 ounce package of cream cheese
  1 cup sugar
  1 medium size Cool Whip
  mix cream cheese well with sugar. Fold in Cool Whip. Spread on cooled pretzel crust.
  Top layer:
  2 - 3ounce packages strawberry jello
  2 - 10 ounce packages frozen (sweetened) strawberries (I usually use a 24 ounce and it works fine)
  2 cups boiling water
  Put strawberry jello in large bowl and pour in boiling water. Stir and add frozen strawberries. Let set 10 minutes, strawberries will thaw. Pour on top of creamed mixture and refigerate.
  ENJOY - this is delicious!!!!

  SvaraRadera
 6. Den verkar väl inte så knäpp. ;) Vinäger kanske var litet udda, men varför inte. Undras just vad det är med amrisarnas besatthet att alltid ha söta, söta glasyrer? Inte konstigt att så många i USA har diabetes. Föredrar helt klart färska bär. Glass är inte dumt det heller. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Nej, jag tycker inte alls att den är knäpp. Däremot tycker jag, som du, att det är vansinnigt med alla sockerstinna frostingar. Och de är ju ofta tumstjocka lager.
   Vi som inte har färska bär så här års får länsa frysen - jag har fortfarande en hel del svarta vinbär och hallon kvar. Båda delarna är gott till chokladkaka.
   Margaretha

   Radera
 7. Det stammar nog Margaretha,att det kann vara mitt recept. 1/2 tsk salt ar allt som fattas for att recepten ar lika.
  Jag bakar den ganska ofta, da den ar snabb, enkel och god. Ibland anvander jag chokoladglasyr, men med mycket mindre socker an receptet anger. Maiken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maiken,
   Ja, jag trodde det. Eftersom jag använder normalsaltat smör när jag bakar, så bryr jag mig inte om extra salt, det var därför det inte kom med.
   Jag brukar halvera sockermängden i amerikanska recept, och hitintills har ingen klagat. Använder aldrig raffinerat socker utan antingen råsocker eller muscovadosocker.
   I samma hög med recept finns ett till från dig, som jag klippt ur en tidning - kanske kommer det på bloggen framöver.
   Margaretha
   som med förundran
   inser att det nästan
   är exakt 22 år se'n
   vi var i Bradford!!!

   Radera