tisdag 13 mars 2012

Det var tider det


när allt man behövde för att telefonera var två messmörsburkar och lite björntråd. Det var på den tiden då  messmörsburkarna var runda och gjorda av papp. Billigt var det också — för att inte säga gratis — inga fasta avgifter och inga trafikavgifter. I sanningens namn var ljudkvaliteten usel, men talade man tillräckligt högt, så hörde kompisen i rummet bredvid vad man sa’, även om mottag-ningsförhållandena inte var så mycket att hurra för. 
Jag skulle inte tro att bildens amerikanska variant med konservburkar och snöre är av mycket bättre kvalitet. Och båda varianterna är garanterat ofarliga.
Jag kan inte tänka mig att modellen orsakar sömnproblem, som jag läser att dagens mobil-telefoner kan.
Trafikolyckor förorsakade av messmörsburks-telefoner torde höra till ovanligheterna. Hörde häromdagen på radio, att sedan man förbjöd användning av mobiltelefoner i Kalifornien, medan man kör bil, så har trafikolyckorna gått ned drastiskt. Tyvärr minns jag inte hur mycket.

Jag läser vidare att somliga forskare anser att den ofrånkomliga strålningen, som vi får leva med om vi vill vara ständigt nåbara, kan vara orsaken till att bisamhällen dör.

Att använda telefonen för att slippa tala med medmänniskorna i den närmaste omgivningen, tycks också vara tämligen vanligt. Eller för att vara exakt säger en av åtta personer att de låtsas tala i telefon för att få vara ifred.

I dag skriver Görel Kristina Näslund ett inlägg med titeln “Skapar mobilen själviska människor

8 kommentarer:

 1. För mig är mobilen bara ett rent kommunikationsmedel av nöden. D.v.s. jag har den med mig (frånslagen) om jag kör bil ensam ifall jag skulle köra i diket eller så, eller för att höra var MM är i varuhuset om vi har kommit ifrån varandra.

  Här hos oss på landet har vi ingen täckning inomhus heller, vilket brukar göra hantverkare galna av frustration. De måste nämligen gå ut på gatan för att kunna ringa och svara i mobilen - inte så kul på vintern. Nu är det ju inte så ofta som det händer förstås...

  Att sitta och prata i mobilen med en hand och köra med den andra borde vara straffbart. För inte så länge sen mötte jag en bil i en kurva som jag höll på att krocka med. Föraren (han förstås) hade mobilen i den ena handen och en cigarett i den andra (den som han hade på ratten).
  Ingrid, som är mest nåbar på datorn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Det förefaller onekligen en smula underligt att våra politiker inte vill förbjuda telefonerande och SMSande när man kör bil. Fast man vet att det är farligt. DEt rör sig ju inte om rätten att köra ihjäl sig själv - man kan mörda andra. Och behöver man sjukhusvård, kostar det samhället stora summor.
   Margaretha

   Radera
 2. Jag håller fullständigt med Näslund. Själv blir jag irriterad många gånger när det inkommer mess om viktiga möten, affärer, bokningar, beställningar med jämna mellanrum. Det vore så mycket enklare att ringa upp och prata med varandra så att inte onödiga missförstånd uppstår på grund av det märkliga messpråket. Nu för tiden måste man ju vara uppkopplad överallt också. Hur många middagar, mötestillfällen har jag inte suttit och tittat förundrat på tillvaron runt mig. Inte alla, men många har fullt upp med att berätta för andra via twitter, facebook och mess, vad de äter, hur platsen ser ut, vad de har på sig osv.för sina vänner. Man är helt enkelt inte där man skall vara utan någon annanstans....nu drar jag på förstås, det är inte alla som är så beroende men skrämmande många. Undrar hur lång tråd jag behöver till burktelefoner mellan Geta och Trollkullen? Har du någon aning?

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Det är svårt att förstå behovet av att vara nåbar dygnet runt. Läste att 65% av alla vuxna har mobilen på, bredvid sängen, på natten.
   Visst inser jag att det finns gånger då det är bra, kanske rent av nödvändig, att ha telefonen i fickan. Men de flesta samtal kan nog vänta.
   Läste en undersökning där man frågat mobilisterna diverse frågor om telefonerandet. Jag har för mig att 41% tyckte att det var oartigt att pilla med telefonen under måltider och möten, medan 39% tyckte att det var OK. Det borde väl betyda att 39% gör så själva.
   Och att fotografera vad man äter och lägga ut det, övergår mitt förstånd - nog verkar det som man inte har något intressant att säga eller berätta.
   Kanske vore det enklare att träna upp den telepatiska förmågan än att kosta på milsvis med björntråd.
   Margaretha

   Radera
 3. Gillar messmörsburksidéen. :) Verkar mycket mera ofarlig och trevlig. Använder min mobil mycket, mycket sparsamt eftersom jag påverkas av strålningen. Fattar inte hur de som alltid har den på och alltid använder den kommer att må i framtiden.
  Att tala i mobilen i bil eller till och med att texta i bilen är verkligen inte smart. Bra att kalifornien har varit litet hårda betr. dessa lagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Vi kanske kan lansera marknadens enda garanterat ofarliga telefon - messmörsburkstelefonen. Frågan är om vi blir rika på den.
   Kan bara hoppas att fler länder, och stater, förbjuder användandet under bilkörning.
   Margaretha

   Radera
 4. Åh, sådan telefon ville jag om min barndomskompis Åsa (ja vi heter båda Åsa) ha mellan oss. Problemet vara bara att det vart två villor och tja, några hundra meter, och så bodde elaka killen däremellan som säkert skulle hitta på ofog med "linjen" så det blev aldrig någon telefon. Go figure.
  Däremot hade syrra och jag en egen variant mellan våra fönster. Snöre och en toarulle i vilken vi skickade lappar mellan oss när vi satt "instängda" (straffades för vad vi nu kunde ha hittat på vilket jag inte minns) på våra rum, vägg i vägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa,
   Ni kunde ju ha gjort som Anne på Grönkulla och hennes kompis Diana:
   We have arranged a way to signal with our candles and cardboard. We set the candle on the window sill and make flashes by passing the cardboard back and forth. So many flashes mean a certain thing.
   "Oh, we're very careful, Marilla. And it's so interesting. Two flashes mean, 'Are you there?' Three mean 'yes' and four 'no.'

   Fast det funkar ju bara när det är mörkt.
   Jag och min kompis funderade också på hur vi skulle kunna fixa en privat telefonlinje - men det blev inte något för oss heller.
   Margaretha

   Radera