onsdag 21 mars 2012

Kroppsideal

Buxom Woman with Oar

Jag tycker förstås inte att den här kvinnan är fyllig, yppig, trind eller vad man nu väljer för översättning. Det är inte första gången jag funderar över vem som skriver bildtexter, till bilder som inte redan är namngivna. Somt är ju subjektivt, kan gissa att personen som skrivit att den här kvinnan är fyllig har ideal som ligger närmare de anorektiska. Men ibland blir det direkt fel — hittade en gång en bild på en kvinna i rättviksdräkt, hon kallades för “An Amish Woman”.
.
Att kalla den här atletiska kvinnan för yppig, tycker jag visar hur man blir avtrubbad av vad som för ögonblicket är modernt. 
Läser att Israel i måndags antog en lag, som förbjuder modeller med ett BMI under 18,5. Det återstår att se om det har åsyftad effekt.

8 kommentarer:

 1. Ja, hon ser väl väldigt normal ut, varken fet eller mager, precis mitt i ungefär.
  Snart inrättar nog EU lagar också om vad vi skall ha för BMI...

  Karin litet över mitt i ungefär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Idealen skiftar. Det är nog bra att inte ha anorektiska modeller, men jag tror att vi samtidigt måste börja ännu tidigare. Det är något som är väldigt fel när spetiga femåringar talar om hur tjocka de är.
   Margaretha

   Radera
 2. Hon är ju bara muskulös - ungefär som våra alpina skiddrottningar. Finns väl inte ett enda uns överflödigt fett där även om de inte ser precis magra ut.

  Det är intressant att se hur modellidealet har skiftat bara från det jag var ung och tills nu. Då var Haide Göransson Sveriges mest kända modell och hon var ganska yppig.

  När jag var liten ömkade sig alla vuxna över de stackars barn som var magra. Jag hörde som väl var inte till dem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Många idrottare kan ju se rätt maffiga ut, fast de inte alls är tjocka.

   Knepigt om man vill häng med i svängarna - ibland ska man inte alls ha några bröst och nästa säsong ska de vara stora och sitta direkt under hakan.
   Minns när Twiggy var populär, hur plågsamt det var för alla tjejer som trodde att de kunde se likadana ut om de klämde in sig i för små byxgördlar - vilket bara resulterade i att fläsket pös över där gördeln tog slut.
   Margaretha

   Radera
 3. Hoho, tänk om man såg sån ut, då skulle jag var jättelycklig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pia,
   Du får gå med i en roddarklubb! Jag har känt några roddare, inte måttligt vilka muskler och kroppskrafter de hade.
   Margaretha

   Radera
 4. Hade en kollega med väldigt snygg figur och ett ovanligt muskulöst axelparti. Sen kom jag på att hon varit en av våra toppsimmerskor i många ungdomsår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Inte alla tycker att idrottare är snygga. Hade några kompisar som sprang lidingöloppet - efter målgång (målsprång) säger en annan kompis, utan att bry sig om att löpartjejerna hörde det, "fy fan, så fult det är med löparrumpa". Avundsjuka kanske, men likväl oförskämt.
   Margaretha

   Radera