lördag 14 maj 2011

Mer paj




Jag sa’ ju från början att det finns hur mycket som helst att skriva i ämnet!

I flera år har jag sneglat misstänksamt på några ost-äppelpajrecept, som jag har liggande. Nu när jag skrivit så mycket om sådana pajer, slog jag till och provade “Surprise Apple-Cheescake” — det vill säga, jag lät mig inspireras av receptet. Trots att jag nu ätit en bit flera dagar i rad, har jag inte bestämt mig för om jag tycker om den eller ej. Gästen, som fick den, blev så begeistrad att hon bakade en likadan så snart hon kom hem. I hennes familj på fem personer, tyckte en person att den var jätteäcklig, två att den var urläcker och de resterande två att den var OK.
Nu överlåter jag åt hugade och djärva bloggare att själv baka och smaka.


Pajskalet gjorde jag av grahamskex och hasselnötter.
Fyllningen är en vanlig “cheesecake”, som i vår familj går under namnet ostkakepaj, för att inte förväxlas med vad vi i Sverige kallar ostkaka. I den vanliga smeten blandade jag cirka 1 hg cheddarost, jag var väldigt tveksam om huruvida jag skulle ha något socker alls i smeten, men efter en viss tvekan tillsatte jag ungefär 2 matskedar muscovadosocker. I stället för kanelen som originalreceptet förordade, använde jag kardemumma, både i pajskalet och i smeten — men den smaken kändes inte alls.
Det blev en mycket mäktig paj, som smakar bäst i smala bitar — och jag grunnar fortfarande på vad som fattades.

2 kommentarer:

  1. Har jag missat receptet? Det där verkar ju väldigt intressant och jag skulle gärna testa.

    Karin som vill testa så många recept så hon skulle behöva ett år ledigt för bara det

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Nej, jag gav inget recept - antog bara (kanske förhastat) att intresserade hade recept på vanlig "cheescake".
    Jag kan mejla en mer detaljerad anvisning.
    Margaretha
    som har fler
    recept att
    prova

    SvaraRadera