söndag 22 februari 2009

Namnsdag

0
Har länge funderat över den nya namnlängden men först i dag kom jag mig för med att forska lite i det. Wikipedia har en uttömmande artikel där jag fick reda på bland annat vem som gjort 2001 års namnlängd, och kriterierna för den.
Där står att smeknamn inte bör finnas med — men jag har för länge se'n insett att vi alla har olika definition på smeknamn. Jag betraktar Greta som smeknamn till Margareta, ändå finns båda namnen på samma dag. Margit är en diminutivform till Margareta men har trots det en egen namnsdag. Precis som Majken är en diminutivform av Maj. Jag har visserligen känt en Lotta vars namn bara var Lotta — men slår man upp namnet sägs det vara en smekform till Charlotta. Och så här kan jag hålla på längre än vad någon orkar läsa.
Jag har ingen aning om hur vanligt det är att fira namnsdagar nu för tiden — inte så vanligt är min gissning — men hur än namnlängden ser ut är jag säker på att någon blir missnöjd. Man har uppenbarligen plockat bort namn som inte längre är så vanliga, det fanns 917 Napoleon (2004) så han rök, medan de 2151 Leopoldarna kan fortsätta att fira. Men Baltsar finns kvar trots att de bara finns 66 stycken. Med tanke på att äldre namn ofta blir populära så måste det vara knepigt att veta vilka namn som ska strykas och vilka som ska få vara kvar.
Hur man än vänder sig....... och får väl trösta sig med en tårtbit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar