Den här veckan har Skriv-Robert gett oss i uppdrag att presentera böcker som handlar om krig.
Ordet krig fanns redan i fornsvenskan, så det är inte utan anledning som det skrivits så mycket om krig — och anledningarna ser tyvärr inte ut att minska.
Jag har redan skrivit så mycket om hur krig påverkar oss, att jag ett tag funderade på att bara länka till gamla inlägg för att slippa våndan av att välja bland de oräkneliga krigsskildringar som finns.
I sanningens namn så har jag mest intresserat mig för krigets konsekvenser och läst sådant som varit förlagt till mellankrigstiden och vad som händer när freden är sluten. Som i Margot Benary-Isberts böcker som ofta talar om hur krig på ett eller annat sätt alltid påverkar barn.
Ett barn som i högsta grad påverkades av andra världskriget är William Beech — en försummad pojke från London som evakuerades till landsorten 1939 — i Michelle Magorians prisbelönade bok Goodnight Mister Tom.
Tom är den äldre medelålders enstöringen i vars hem William blir inhyst.
Det är den sortens bok som är svår att lägga ifrån sig, eftersom man vill veta hur det kommer att gå för William och Mr Tom, och de nya vänner som William får.
Boken finns i handeln och hos Internet Archive.
Nyligen hittade jag ”They Still Draw Pictures: A collection of 60 drawings made by Spanish children during the war” hos FadedPage.
Aldous Huxley har skrivit bokens förord, Annars är det inte mycket text, annat än en kort beskrivning under varje bild.
Manuel Garcia, 12 years old.
From a hospital cot, Manuel
recalls his flight from enemy
planes. Covering his eyes to
shut out the sight of falling
bombs, he runs with dogs
and sheep as frightened as
himself. Children's Colony 10, Alicante.
”This story of the War, written by a woman, is very timely, coming as it does after so many War novels, which only gave the man's point of view. In this volume we have the intimate story of a young girl during the same period, and in it she realistically describes her adventures and love affairs.”
Så lyder den korta introduktionen till ”WAAC: The Woman's Story of the War” av en anonym författare. (WAAC är en förkortning för ”Women's Army Auxiliary Corps”).
Jag blev fast redan på första sidan — en nittonårig prästdotter berättar om sina fyra år på olika fältsjukhus i Frankrike.
”I was nineteen and had no occupation. I did nothing because my mother was old-fashioned (even for 1914), and considered it bad form, ”unladylike," for a girl situated as I was to do anything. At least anything useful. My job was to marry. I suppose that had been my mother's "job" at my age.”
krig finns det alltför mycket av, vi göteborgare äter bakelse istället
SvaraRaderaOriginella "tips"! Och eftersom krigen aldrig tar slut lär de bli motiv för många kulturyttringar också i framtiden, från barns teckningar till annan sorts konst ...
SvaraRaderaGoodnight Mr Tom har väl filmatiserats?
SvaraRaderaIntressanta tips som vanligt hos dig. Boken med spanska barns bilder berör verkligen.
SvaraRaderaNu har jag också börjat läsa WAAC,
SvaraRaderaverkligen intressant. Den får mig att tänka på samtal vi haft om krig och döda vänner.
Goodnight mister Tom har vi någonstans, men det var länge sedan jag tänkte på den. Vi har nog rätt många av Michelle Magorians böcker, kanske alla, hon är en fantastisk författare.
Barn och krig, bara tanken får mig att gråta.