tisdag 22 augusti 2023

Till havs


bär det av i dag, när vi delar med oss av litterära hav. Läs mer hos Ugglan & boken.


 Endless sea

                           Kristoffer Jonsson


Det är en strimma hav, som glimmar grå
vid himlens rand,
den har en mörkblå vägg,
som liknar land,
det är där min längtan vilar
innan den flyger hem.

     Edith Södergran
Bengt Danielssons ”Villervalle i Söderhavet” kom ut 1957, så jag är rädd att den gått under i glömskans hav, vid det här laget. Jag har inte hunnit läsa om den, men minns att jag som barn tyckte om den tillräckligt mycket för att läsa den flera gånger.

Bengt Danielsson var en intressant och kunnig författare som förutom att han var antropolog, etnolog och etnograf också var upptäcktsresande — han var med på Heyerdahls Kon-Tiki-expedition 1947.

Boken om Villervalle är en lättsam och fartfylld bok, där man får lära sig en hel del om Polynesien, där Bengt och hans fru var bosatta.
 

Det är mycket hav i Thorsten Jonssons novell ”Dimman från havet”. Det är den sista novellen, av fyra, i en novellsamling med samma namn som den avslutande novellen.

De fyra novellerna, som alla utspelar sig i Amerika,är fristående men  hör ändå ihop.


Det är först på sistone som jag upptäckt denna författare som inte slösar med orden, men ändå lyckas förmedla situationer och människor på ett mästerligt vis.

Thorsten Jonsson var väl hemmastadd i USA, och översatte många av de välkända amerikanska författarna till svenska.


Det är bara några veckor sedan jag skrev om en annan av hans novellsamlingar.


 Mycket hav är det också i Booth Tarkingtons bok ”Mirthful Haven” en bok som utspelar sig i en liten kuststad i södra Main — en stad som avfolkades i september varje år för att åter fyllas av sommargäster i Juni.

Both Tarkington och hans fru skaffade sig 1923 ett stort sommarhus i Kennebunkport — orten där boken utspelar sig.12 kommentarer:

 1. Spännande att se vad du har plockat fram som vanligt. Men den här gången känner jag till en av böckerna från min barndom. Antingen läste jag Villervalle i Söderhavet - eller fanns det en film också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mösstanten,
   Ja, boken filmades 1963 och 1968.
   Margaretha

   Radera
 2. Fanns det inte fler böcker om Villervalle? Jag har för mig att han var i öknen någonstans, och var med om lektioner i en skola. Jag älskade dom böckerna, och önskade att jag också kunde få resa till spännande platser långt borta.
  De andra böckerna har jag inte läst, men tittat på Jonssons böcker när du skrev om dem, och nu finns han på min att läsa lista.
  Hoppas du mår bra (åtminstone skapligt.
  Kram
  Kicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kicki,
   En bok till finns om Villervalle, ”Villervalles ökenäventyr”, minns att de reste runt i Australien, och Villervalle fick vara med när jämnåriga barn i bushen hade skola via radio.
   Margaretha

   Radera
 3. Villervalle i Söderhavet gick i repris på tv när jag var 11-12år. Kommer ihåg att pappa hade sett det när han var liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cinnamon,
   Ja, det gjordes en Tv serie i 13 avsnitt 1963, och en spelfilm 1968, så det finns nog rätt många vuxna som minns filmerna från sin barndom.
   Margaretha

   Radera

 4. De svenska böckerna har jag inte läst men många Tarkington fanns i mormors bokhylla, han var väldigt populär. Men jag minns inte om just den här boken fanns där, i så fall har jag läst den.
  love,
  Debbie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Han var väldigt i ropet på sin tid. Själv har jag inte riktigt haft tålamod med hans böcker, men jag gillar ”Mary's Neck”, som också utspelar sig i Kennebunkport, bättre än ”Mirthful Haven”.
   Margaretha

   Radera
 5. Jag minns Villervalle i Söderhavet mest som en boktitel, eftersom min pappa hette just Valle och brukade använda sig av frasen. Södergrans dikter läser jag gärna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helena,
   Ja, Södergrans dikter tål att läsas, även om jag inte är odelat förtjust i dem alla.
   Margaretha

   Radera