tisdag 29 augusti 2023

På liv och död

 


Death and life completed 

Gustav Klimt Det här är nog det svåraste temat hitintills — det finns så ofattbart många böcker med liv och död, i synnerhet liv, i titeln, eller som huvudtema. 

Om man som jag gillar biografier, är det en fröjd att kunna vada fram bland alla böcker om, och av, intressanta personer — men att välja bara tre böcker är inte lätt.


Så slår det mig, handlar inte de flesta böcker egentligen om liv och död?


Men mitt första val är en traditionell deckare, från vad som i den genren kallas för ”the Golden Age of Detective Fiction”.
Det sägs att Elizabeth Daly var Agatha Christies favorit deckarförfattare — något jag väl kan förstå.

Elizabeth Daly skrev 16 böcker, alla med Henry Gamadge i rollen som amatördeckare — egentligen var han en bibliofil som specialiserat sig på sällsynta böcker och manuskript, och han tycks veta allt om olika sorters papper och bläck.

Precis om i Dame Agathas böcker, är intrigerna komplicerade, och det kan ta en stund innan man kan begripa vad boken handlar om eftersom författare pytsar ut informationen i små doser allt eftersom handlingen framskrider.

Dagens bokval faller på den näst sista boken hon skrev:

Death and Letters av Elizabeth Daly


Det spelar ingen roll i vilken ordning man läser böckerna — om man bara är ute efter en stunds avkoppling med en deckare — men vill man följa Henry Gamadges liv, är kronologisk ordning att rekommendera. Av alla biografierna väljer jag ”Brev till Livet”, 1993, av Sven Edvin Salje, därför att han var en intressant person som behärskade berättarkonsten. 

Här berättar han om sitt liv, från det fattiga arbetarhemmet i Blekinge, via självstudier, korrespondenskurser och folkhögskola.

Hans första roman ”Dimman lyfter”, kom ut 1940, och det var arvodet för den som gjorde det möjligt för honom att bekosta en folkhögskolekurs — och en skrivmaskin.Feministen Laura Marholm var en intressant kvinna, hon var gift med författaren Ola Hansson, även han en mycket intressant person.

I hennes ”Fru Lilly som ungmö, maka och moder”, får vi följa Lilly i hennes sökande efter sin identitet, och i hennes tankar om kvinnornas situation. 


14 kommentarer:

 1. Sven Edvin Salje har jag missat, stod väl vid spisen och födde barn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hannele,
   Då finns det goda skäl till att reparera den skadan.
   Margaretha

   Radera

 2. Något att bita i.
  Serien om Gamadge håller jag på med, jag tycker som du att böckerna blir bättre eftersom.
  Salje har jag bara nosat på, men inser nu att jag måste läsa mer av honom. Han är skenbart enkel.
  Och Lilly borde jag väl som Ola Hanssonbeundrare, läsa! Men tiden, hur ska man hinna med allt?
  Kram från en lätt stressad
  Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Mette,
   Tiden, tiden,…
   De visste vad de talade om, J.O. Wallin & co.
   Henry G. är någon att luta dig emot när världen går i otakt!
   Du kan ju sticka emellan med de andra två.
   Margaretha

   Radera
 3. Sven Edvin Salje ser man inte ofta nu för tiden. Han fanns i mina föräldrars bokhylla och jag funderar på om jag har läst något av honom eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mösstanten,
   Nu är ett bra tillfälle att ta reda på om du läst Salje eller inte — och vad du tycker om honom. Litteraturbanken har många av hans böcker.
   Han fanns även hos mina föräldrar, han var ju väldigt populär på sin tid.
   Margaretha

   Radera
 4. Alltid lika intressant att läsa dina inlägg, men jag saknar alla den sortens inlägg med vackra bilder, om alla udda saker du träffade på förr.
  Jag har inte läst någon av dessa böcker, det var Fred som var den stora bokmalen i vår familj. Men jag känner till Salje eftersom Fred gillade honom. Jag tror han träffade honom på Wendels, gick du också där?
  Kram,Eva

  SvaraRadera
 5. Nu gjorde jag som Elsa skrev ditt namn istället för mitt, eftersom jag just skrev ett mejl till dig,
  och kan inte ta bort det
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eva,
   Det är lätt gjort att fylla i fel namn i fel ruta — i synnerhet sedan blogger ändrade på kommentatorsholken.
   Nej, jag har inte gått på Wendels, men varit där en hel del.
   Det tar både tid och energi att blogga, jag gör så gott jag kan.
   Margaretha

   Radera
 6. SÅ skönt att jag inte är ensam om att inte veta var jag ska skriva mitt namn!!!
  Håller med Eva om att det alltid är lika spännande att se vad du kommer att skriva om, fast inte jag heller är någon bokmal.
  kramiz.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elsa,
   Låt dig inspireras att läsa något — kanske hittar du något hos de andra som skriver om böcker på tisdagar. Alla är inte lika udda dom jag.
   Margaretha

   Radera
 7. Elizabeth Daly verkar intressant! Salje-böcker minns jag fanns i min morfars bokhylla.

  SvaraRadera
 8. Helena,
  Ja det är ”snälla” deckare, mer ”tankens kraft vid ditt arbetsbord”, än pang-pang. Mig passar de utmärkt — men vi är ju alla så olika.
  Den generationen som läste Salje finns nog inte längre bland oss, men det vore synd att låta honom bli ännu mer bortglömd än han redan är.
  Margaretha

  SvaraRadera
 9. Hej, jag heter Nira. Jag var i ett förhållande med Anderson i flera år, men han gjorde slut med mig. Jag försökte allt jag kunde för att få tillbaka honom, men det var förgäves. Jag ville verkligen ha tillbaka honom på grund av den kärlek jag har för honom. Jag bad honom med allt, gav löften, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän, och hon föreslog att jag skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom för att få tillbaka honom. Även om jag aldrig trodde på trollformler, hade jag inget annat val än att prova det. Så jag mailade trollformaren, och han försäkrade mig att allt skulle vara bra om tre dagar, och mitt ex skulle komma tillbaka till mig. Överraskande nog hände det den andra dagen vid 16-tiden. Mitt ex ringde mig, bad om ursäkt för allt och sa att han ville ha tillbaka mig för att han älskade mig så mycket. Jag blev så glad och gick tillbaka till honom. Vi började leva lyckliga tillsammans igen. Jag lovade alla jag känner som har problem med relationen att jag skulle hänvisa dem till den enda sanna och kraftfulla trollformleren som hjälpte mig med mitt problem. Om du behöver hans hjälp kan du maila honom på babawalewiseman01@gmail.com. Han erbjuder olika typer av trollformler, inklusive kärlekstrollformler, förlorade kärlekstrollformler, skilsmässobesvärjelser, äktenskapsbesvärjelser, bindande trollformler, bryta trollformler, förvisa en älskad från det förflutna, befordran av besvärjelser, tillfredsställelsebesvärjelser och botemedel mot alla sjukdomar du lider av. Kontakta honom för en varaktig lösning på alla problem du kan ha.
  via babawalewiseman01@gmail.com WhatsApp +2348136951551

  SvaraRadera