onsdag 9 augusti 2023

Stulen paus

 Jag kan naturligtvis inte låta bli att ta en snabb titt i några av böckerna jag flyttar på — för det mesta stannar det vid att jag helt flyktigt bläddrar i boken, för att sedan ställa den ifrån mig. Ibland väcker den ett minne och jag får en del att tänka på en stund framöver. Den här boken måste jag återvända till tänker jag ibland, men efter att ha hanterat ytterligare några hundra böcker, har jag glömt bort, både titel och i vilken hög den hamnade i.


Men det händer att jag lägger undan några få böcker för att titta i senare. Som ”One Hundred Masterpieces from the National Gallery”, en av alla äldre konstböcker jag har. Så gammal att alla illustrationer är svart-vita, och min första tanke är: vad ska jag med den till, när alla de här avbildade konstverken finns att beskåda på nätet — i färg. 

Men så ser jag målningen ”Skräddaren” av Giovanni Battista Moroni — en målning jag inte sett tidigare, av en för mig okänd konstnär. En målning jag förmodligen inte skulle ha hittat, om jag inte råkat bläddra i boken.


The Tailor (1565–1570)

Googlar och får lära mig att Giovanni Battista Moroni var en av 1500-talets främsta porträttmålare.

4 kommentarer:

 1. Intressant så mycket färgen betyder. Jag har inte heller hört talas om Moroni förr, många av hans målningar är jättefina.
  Hugs and prayers
  Debbie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Ja, tänk så många konstnärer vi har kvar att upptäcka!
   Margaretha

   Radera
 2. Hannele,
  En oslagbar avkoppling!
  Margaretha

  https://bastmattan.blogspot.com/?m=0

  SvaraRadera