lördag 16 oktober 2021

Till flydda dagar

 


Inte hade jag tänkt tillbringa dagen med att resa i tiden — det bara blev så.

Jag behövde kolla ett citat, och lyckades med konststycket att plocka fram rätt anteckningsbok på en gång.

På den tiden jag reste brukade jag börja på en ny bok för varje resa, böcker som inte bara blev dagböcker utan där allt hamnade som jag ville komma ihåg, citat, boktitlar, adresser, recept och ibland de mest kryptiska krumelurer, felstavningar och förkortningar, som jag inte längre kan tyda.

Eftersom det här var en av de mest äventyrliga resor jag gjort, med ett bombhotat flygplan, en amöbainfektion, stängda flygplatser och möten med alla, precis alla, slags människor (större krav än så, har jag inte på äventyr), så vällde minnena över mig, och jag kunde inte sluta läsa.


Nu med hela internet i knäet kunde jag bara inte låta bli att se om några av mina antecknade böcker finns på nätet — den möjligheten hade jag ju inte då, för bortåt trettio år sedan.

Och si, de finns: ”Elinor Wylie : a life apart : a biography”, Stanly Olsons biografi om poeten Elinor Wylie.


Jag hittar också flera böcker av John Rowe Townsend, en specialist på litteratur för barn. Hans ”Written for children : an outline of English-language children's literature”, har jag länge velat ha tag på.


Och så en bok jag inte har en aning om varför jag skrivit upp som åtråvärd: ”Esther Waters” av George Moore — det ska bli spännande att läsa den!Men det som tog längst tid var att i minnet vända tillbaka till Western Hills Garden i Occidental, Kalifornien. En fantastisk plantskola, med en uppvuxen trädgård, där man kan ströva runt, för att så småningom avsluta dagen i butiken där man kan förköpa sig på plantor av de de växter som väckt en habegär. Jag vet inte hur många timmar min kusin och jag vandrade runt i den 3 tunnland stora trädgården, som i mina ögon är otroligt exotisk. 

Occidental ligger vid kusten, och många av växterna klarar inte ens klimatet i min kusins trädgård i Santa Rosa, som ligger lite längre in i landet. 

Trädgården har fått nya ägare, men jag hittar en fin artikel om den, i ”Sunset” som skrevs medan den var till salu.


Jag tog många bilder, men tyvärr bara diabilder som jag inte har haft möjlighet att se på många år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar