söndag 23 februari 2020

Parker House Rolls

Ett vykort med Parker House

Ända sedan jag blev självutnämnd expert på att baka "Parker House Rolls", nån gång i de tidiga tonåren, så har jag tänkt att jag skulle ta reda på var Parker House ligger, och om det finns någon historia bakom receptet. Och det finns det — en historia av det slaget som amerikaner älskar, och som får dem att på fullaste allvar tro att vem som helst kan bli precis vad som helst.

 Harvey D. Parker kom som 20-åring till Boston, med kustångare från sin hemstat Maine, med 1 dollar på fickan  inte ens 1825 kunde man leva många dagar på den summan, som motsvarar 25 dollar i dagens penningvärde. Så han tog första bästa jobb, vilket var att sköta en häst och en ko för 8 dollar i månaden. Sen följde ett antal tillfälliga jobb till han fick anställning som kusk hos ett societetslejon. Under åren som kusk bodde han billigt och intog sina måltider på ett sjabbigt hak, inrymt i källaren på ett värdshus.  Ett värdshus som han 1832 hade samlat ihop så mycket pengar att han kunde köpa det för 432 dollar (ungefär 12705 dollar i dag). Han skaffade duktig och trevlig personal och kallade stället för Parker's Restaurant, och det tog inte många år förrän stället blomstrade och blev ett populärt ställe för bland annat affärs- tidningsmän och jurister. 
Nu hade Parker skaffat sig en partner och tillsammans köpte de 1854 vad som en gång varit ett flott hus. De rev hela klabbet och byggde ett nytt tjusigt femvånings hus på platsen. Redan den 22 april samma år kunde de inviga sitt eleganta hotel som de kallade Parker's. Den tidens kändisar, som Longfellow, Emerson, Dickens och Oliver Wenell Holmes Sr. hittade snabbt dit. Hittade dit gjorde även  John Wilkes Booth, mannen som mördade President Abraham Lincoln  han lär ha bott på hotellet bara några dagar innan han utförde mordet.
Nu introducerade Parker ett nytt sätt att driva hotell, här betalade man separat för mat och boende. Gästerna kunde äta när de ville och välja maten från en varierad meny. Bland rätterna fanns Parker House rolls, och Boston cream pie (som inte alls är en paj).
I dag ägs hotellet av en hotellkedja av det lyxigare slaget

För den som vill baka dessa kuvertbröd så vimlar det av "Parker House Rolls" på nätet, och varenda amerikansk kokbok med självaktning har ett recept. Säkerligen inte originalreceptet för det lär hotellet ha suttit hårt på. Visserligen hävdade kokboksförfattaren Fanny Farmer att receptet i hennes kokbok "Boston Cooking-School Cook Book" var originalreceptet.

Matsalen hos Parkers omkring 1910.

2 kommentarer:

 1. kul att få veta! hade inte en aning om att det finns en historia bakom bullarna.
  hos oss var det mamma som bakade olika dinner rolls varje söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Förunderligt hur allt, från bullar till solnedgångar, kan framkalla minnen från det förgångna!

   Vi åt inte den sortens bröd ofta, men skulle vi ha gäster kavlade jag upp ärmarna och satte en deg .
   Margaretha
   som minns
   alldeles för
   mycket.

   Radera