onsdag 26 september 2018

Den läsande kvinnan är aldrig neutral

säger Linda Fagerström i dagens kulturessä i P1
Woman Reading in the ReedsSaint-Jacut-de-la-mer  
Jean-Édouard Vuillard
Den som går genom salarna i ett konstmuseum, blir snart varse att ett motiv återkommer oavsett sekel, stil eller period: läsande kvinnor. En medeltida Jungfru Maria, sidenklädda renässanskvinnor, holländska 1600-talsdamer och 1800-talsflickor i salonger – alla håller de en bok i handen.
Varför har bilden av en läsande kvinna haft en sådan särställning? Hur kommer det sig att motivet lockat konstnärer och betraktare under så många år?
Nog har jag lagt märke till alla läsande kvinnor — och väldigt många barn, och en hel del män — i konsten, men inte dragit samma slutsatser som Linda. Förmodligen därför att jag inte är konstvetare, och mina tanker är mer vardagsnära än vetenskapliga. Min första tanke är att det måste vara skönt för en modell att ha en bok att läsa i, eftersom det kan vara rätt långtråkigt att sitta modell.
The Artist's Wife, Evelyn, Seated, Reading  
Själv har jag väl gjort en del snabbskisser av läsande vänner, bara för att de har utgjort så fina kompositioner — och då måste väl "riktiga" konstnärer ha tänkt på ungefär samma vis, när de sett sin fru eller sitt barn sitta helt försjunken i en bok. Nu kan jag tänka mig att mina nutida slutsatser rör den samtida konsten mer än medeltida madonnor, även om jag sett läsande kvinnor mer som stilleben än som ett meddelande till åskådaren (kanske är det det som är skillnaden mellan en konstvetare och en som "bara" gillar konst).
A Magdalen  
Michael Dahl I (1656/1659–1743)
nog är det märkligt att även när det kommer till
svenska konstnärer, är engelska Wikipedia utförligare
än den svenska!

Men visst har jag undrat över alla nakna kvinnor, och män, som läser. Med vetskap om hur kallt och dragit det kunde vara i gamla hus har jag alltid tyckt synd om de stackarna. 
Reading  
Anne Norwich (b.1929)

Naturligtvis har man i alla tider målat prominenta personer med en bok för att visa hur lärda de var, men den sortens målningar ägnar jag i regel inte så mycket tid.
Men jag är inte helt övertygad om att det finns fler läsande kvinnor än tedrickande kvinnor, eller kvinnor i de mest fantastiska huvudbonader. Handarbetande kvinnor är det också gott om, det var ju så kvinnligt att ägna sig åt textilt arbete. 
När jag tänker efter finns det nog rätt många fotografier av mig, där jag läser, eller håller i en bok. Förmodligen därför att mina föräldrar oftast såg mig med en bok, och gillade motivet.
att läsa Bang på fjället ser ut att ha
varit lustfyllt

4 kommentarer:

  1. jag hörde också den här essän, och tänkte på dig och alla dina läsbilder.
    spännande att läsa dina tankar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Debbie,
      Och vad tycker du om essän?
      Margaretha

      Radera
  2. Men jag är konstvetare, och jag gillar verkligen dina synpunkter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kolja,
      Trevligt att höra - men gillar du essän?
      Margaretha

      Radera