torsdag 13 september 2018

Att förolämpa ett hus


är inte svårt. Plocka bort de gamla fina spröjsade fönstren och sätt in nya, mindre och fula fönster. Hänger man sedan på en utbyggnad där det tidigare var en farstukvist, så är förnedringen fullständig.
Det här är ett hus som är en bra bit över hundra år, och det har renoverats några gånger tidigare, men inte så här okänsligt. Det används nu bara som fritidshus, och visst förstår jag att det kan kännas oroligt att lämna huset långa perioder, i synnerhet som det har haft inbrott i i huset. Men frågan är om det rättfärdigar de förfärliga jalusierna, som annonserar att ingen är där för tillfället.


Tyvärr är det inte det enda misshandlade huset i trakten, det är tämligen vanligt här.


6 kommentarer:

 1. Det kan vara lite si och så med renoveringar och att få balans i det hela när det gäller gamla hus. Ibland blir man nästan mörkrädd när man ser hur hus blir förolämpade. Jag förstår precis vad du menar.
  hälsar Karin från ett blåsigt men soligt Åland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Många har nog ingen känsla för tradition, balans och husets själ.
   Många gånger inser jag att det kan vara en ekonomisk fråga - men knappast i det här fallet.
   Margaretha
   nyss hemkommen
   från huvudstaden

   Radera
 2. Hur resonerar de som gör så okänsliga omvandlingar? Att förändringar är detsamma som förbättringar och förfiningar? Vett och etikett saknas mycket ofta då det gäller hur man handskas med äldre bostadshus :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Viola, visst är det sorgligt. Här är det utländska ägare som inte är här så ofta och jalusierna är förmodligen till för att skydda dem från ännu ett inbrott. Å andra sidan syns det ju så förtvivlat väl att de inte är där, när huset är så väl igenbommat.
   Margaretha

   Radera
 3. Sätter man sen dit ett trädäck också är förnedringen fullständig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helena,
   Tack och lov inget trädäck - inte ännu.
   Margaretha

   Radera