lördag 8 september 2018

Grattis Alfred!

Blind and unwavering undisciplined at all times 
constitutes the real strength of all free men.
                                                        Alfred Jarry 
Alfred Jarry 
 8 september 1873 – 1 november 1907
porträtt av Pablo Picasso


Vet du vad patafysik är? Jaha, jag visste det inte förrän jag började läsa om dagens födelsedagsbarn, den franske författaren Alfred Jarry.  Han sade sig vara patafysiker. Jag citerar från Wikipedia:
"Patafysikerna anser att patafysik omfattar alla vetenskaper. Patafysiken är alltså Vetenskapen (la Pataphysique est la Science), och sålunda inte en parodi på de moderna såväl som de antika vetenskaperna."
När jag läser om artikeln, förstår jag — ungefär vad jag läser. Men jag kan inte för mitt liv förklara vad det hela går ut på, så jag får hänvisa den vetgirige till Wikipedia.
Jag har också hittat en bok om Alfred, "Jarry & Me" by Oakley Hall III, (2010) jag tror den ger en god inblick både i Alfreds liv och vad patafysik handlar om — när jag skurit ytterligare ett halvt ton päron i bitar, ska jag titta närmare på den boken.

Ett ofta använt citat av Jarry är "Varför påstår varenda människa att ett fickur är runt, vilket bevisligen är falskt, alldenstund det sett i profil bildar en smal, elliptisk rektangel, och varför i helvete har man lagt märke till formen bara för det ögonblick urtavlan var intressant?". Citatet återfinns bl.a. i Johan Asplunds bok Om undran inför samhället.
                                                          från Wikipedia

2 kommentarer:

  1. nej, jag hade ingen aning - och blev inte mycket klokare av artikeln. fast jag tror att jag hört talas om patafysik nån gång för länge sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Debbie,
      jag har insett att jag aldrig kan minnas allt jag vill minnas - mitt mål är att komma ihåg var jag kan hitta information, om en bråkdel av allt intressant.

      Radera